De optocht in Rijsbergen wordt op Eerste Paasdag ingehaald.
De optocht in Rijsbergen wordt op Eerste Paasdag ingehaald. FOTO SASKIA ROKS

Verplaatsing optocht Aopelaand: gemengde gevoelens

RIJSBERGEN - CV De Aopelaanders mag weliswaar op veel sympathie rekenen onder de Rijsbergse bevolking, de verplaatsing van de carnavalsoptocht naar het paasweekeinde zorgt toch voor kritische geluiden. De gevoelens over de inhaaloptocht zijn gemengd.


DOOR CHARLES LUIJTEN


Over het opschuiven van de carnavalsoptocht naar Eerste Paasdag én de verplaatsing van de Bonte Avonden naar april zijn zowel schriftelijk als telefonisch meerder reacties bij het plaatselijke correspondentschap binnengekomen. Met name bij de wat oudere generatie blijkt de zaak wat gevoelig te liggen.


Familiefestijn

Alle begrip is er voor het opschuiven van de activiteiten, maar het gekozen tijdstip voor het inhalen van de carnavalsoptocht wordt allerminst als gelukkig er varen.

 Sterker nog: sommigen beschouwen jet als respectloos jegens de christelijke geloofsgemeenschap. ‘ Pasen is een van de belangrijkste feesten van het jaar binnen de kerken over de hele wereld’, zo meldt één van de critici. 

Een ander stelt dat Pasen een echt familiefestijn is. ‘Kinderen gaan in opa’s of oma’s tuin op zoek naar verstopte eieren en er wordt gezamenlijk getafeld. Tradities die men moet koesteren’, zo klinkt het. ‘En wat te denken van een Bonte Avond op Goede Vrijdag? Op die dag worden anders nooit evenementen gehouden’.


Ruggespraak

CV De Aopelaanders reageert bij monde van secretaris Jasper Coremans. Hij kan zich indenken dat er mensen zijn die moeite met de keuze hebben. “De beslissing om de carnavalsoptocht te verplaatsen naar Eerste Paasdag is echter in goed overleg genomen na ruggespraak met de wagenbouwers.” Wat de Bonte Avonden betreft lag het volgems hem weer net iets anders. “Hier speelt mee dat het niet eenvoudig was om een aantal avonden achtereen de zaal te kunnen reserveren. We willen onze carnavalsactiviteiten immers half april volledig achter de rug hebben. Dat vergt de nodige aanpassingen, zeker als je daarbij afhankelijk bent van anderen, zoals Koutershof.”


Pastoor

Het carnavalsfeest kent zijn oorsprong in de katholieke kerkgemeenschap. In de Rijsbergse Sint Bavokerk werd dit jaar op carnavalsvrijdag ook weer de traditionele carnavalsmis gehouden, zonder gezangen als Kyrie Elysion of Hosanna maar met heuse carnavalsmuziek. 

Pastoor Hans van Geel ging toen voor de in gebedsviering. 

Dat de carnavalsoptocht uiteindelijk is verplaatst naar Eerste Paasdag verbaasde hem een beetje. “Maar,”zegt hij, “het kan een beetje goedgemaakt worden wanneer u zaterdagavond naar de Paaswake in Zundert komt en een kaarsje meeneemt om dat de andere dag een plaatsje te geven op de carnavalswagen.” [n]


'Pasen is een van de belangrijkste feesten van het jaar'

Pastoor Hans van Geel