Applaus na de officiële opening van de voetbalkooi in Wernhout.
Applaus na de officiële opening van de voetbalkooi in Wernhout. FOTO CHARLES LUIJTEN

‘Langgekoesterde wens gaat in vervulling’

ZUNDERT - Blije gezichten in Wernhout: daar werd afgelopen week officieel de reeds lang begeerde voetbalkooi geopend. Samen met vertegenwoordigers van de Dorpsraad Wernhout, VV Wernhout, gymnastiekvereniging Olympia, de Sint Jozefschool én wethouder Twan Zopfi werd meteen een eerste partijtje voetbal gespeeld.


DOOR ADDO SPRANGERS
EN CHARLES LUIJTEN


Bij de opening van de voetbalkooi, op het sportcomplex aan de Diepstraat, memoreert Jan Hereijgers, voorzitter van VV Wernhout, de gehele geschiedenis rond de komst van de voetbalkooi nog maar eens. Ook zijn er woorden van dank aan het adres van de vrijwilligersgroep van de voetbalclub voor de grote hoeveelheid verzet werk. Eén voor één worden de vrijwilligers naar voren gehaald en mogen uit zijn handen een drankpakket in ontvangst nemen. Een speciaal woordje is er aan het adres van Leo Stes die op zijn beurt voor de microfoon gaat staan. Hij spreekt van een multifunctionele aanwinst. “ Er kan meer dan alleen gevoetbald worden in de kooi. Deze is namelijk ook geschikt voor basketbal, handbal, hockey en volleybal. Kortom: iedereen kan volop aan zijn of haar trekken komen. Geweldig wat we met elkaar hebben weten te presteren.”

 

Stormloop

Tijd om naar buiten te gaan. Een dertigtal kinderen staat te popelen om kennis te maken met het kunstgras van de nieuwe arena. Wethouder Twan Zopfi vraagt de 7-jarige Joep Verheijen om samen met hem het doek omlaag te trekken waaronder een bord schuilt met daarop de namen van de betrokken partijendie aan de totstandkoming van de voetbalkooi hebben gewerkt. Een volgende handeling is het doorknippen van het lint dat de toegang tot de kooi tot dan versperde. Dat gaat gepaard onder luid applaus met aansluitend een stormloop van de jeugd om er binnen te geraken. 


Doe-Projecten

Wernhout is nu dus een heuse voetbalkooi rijker: een vrij toegankelijk voetbalveld waar inwoners een balletje kunnen trappen, wanneer ze maar willen. De voetbalkooi ligt achter de gymzaal en op het terrein van VV Wernhout. Het idee voor een voetbalkooi komt van Dorpsraad Wernhout en werd al in 2016 gepresenteerd. Zij wilde na de aankleding van het Antoon Jurriënsplein en de aanleg van jeu de boulesbanen gaan voor de realisatie van een voetbalkooi. De bedoeling was om dit te doen met behulp van subsidie in het kader van de zogeheten Doe-Projecten van de Provincie Noord-Brabant. Helaas bleek deze subsidie te zijn stopgezet en moest naar andere mogelijkheden worden gezocht.

 

Verduurzamingsproject

Die kwamen er dankzij het verduurzamingsproject bij VV Wernhout. "Dorpsraad, voetbalvereniging én Gemeente Zundert waren het unaniem met elkaar eens dat dit de unieke kans was alsnog voor realisatie van de voetbalkooi te gaan,” blikt secretaris Cees Oostvogels van Dorpsraad Wernhout terug. "De Gemeente Zundert heeft, net als de voetbalvereniging, meegedacht en financieel gefaciliteerd in het mogelijk maken van de voetbalkooi. In de zomer van 2021 vonden de laatste werkzaamheden plaats om VV Wernhout van het gas af te halen. Hiervoor werd een grote ondergrondse warmtebuffer gebouwd. De voetbalkooi staat nu bovenop de grond waaronder de warmtebuffer zit.”

 

Behoefte

Wethouder Twan Zopfi, portefeuillehouder Sport, is meer dan tevreden over het uiteindelijke resultaat. “Dit is hoe wij in de gemeente Zundert het liefst een project realiseren: samen met organisaties en inwoners. De Dorpsraad en VV Wernhout weten als geen ander waar het dorp behoefte aan heeft. En als Gemeente Zundert ondersteunen wij hun inzet van harte. Ik hoop dat jong én oud van Wernhout hier nog heel veel partijtjes voetbal gaan spelen.” [n]