Mieke Zundert poseert voor het portret van koningin Maxima.
Mieke Zundert poseert voor het portret van koningin Maxima. FOTO CHARLES VAN CAMPENHOUT

Nieuwe portretten koningspaar voor Zundertse raadzaal

ZUNDERT - Tijdens de installatie van de nieuwe gemeenteraad afgelopen week zijn ook de nieuwe portretten van het koningspaar onthuld. De lokale kunstenares Mieke van Zundert vervaardigde de portretten voor de raadzaal van de gemeente Zundert. Na de onthulling van de portretten werden de nieuwe raadsleden onder het toeziend oog van Koning Willem-Alexander geïnstalleerd.


DOOR ADDO SPRANGERS


Mieke van Zundert koos voor twee grote statuurportretten van 210 bij 90 cm. De kunstenares laat hen beiden naar buiten kijken, het dorp in, de gemeenschap in. Dit symboliseert hun band met de lokale gemeenschap. In de schilderijen zijn verwijzingen verwerkt naar typische Zundertse elementen. De jurk van koningin Maxima is een variatie op een ‘Van Goghjurk’ van ontwerper Mattijs van Bergen. Hierin zijn Van Gogh-elementen, bloemencorsovelden, het buitengebied, plein air schilderen en werkers in het veld verwerkt. In het schilderij van de koning zijn eveneens verwijzingen naar Zundert te zien, zoals de boomkwekerij, het Bloemencorso en de velden rondom de boomkwekers. De koningin heeft een enkele witte pompon-dahlia ( white aster) in haar hand, de koning een stek van een Physocarpus.


Uitvraag

In vrijwel elke raadzaal in Nederland hangt een beeltenis van de koning en koningin. Inmiddels ruim twee jaar geleden heeft de Gemeente Zundert het Raadhuis verbouwd tot een eigentijdse kantooromgeving en raadzaal. In maart vorig jaar deed zij daarom een uitvraag naar een bij deze ruimte passende afbeelding van koning Willem-Alexander en koningin Maxima. Maar liefst dertig kunstenaars dongen mee naar de opdracht en dienden een ontwerp in. Uit al die ontwerpen, divers in vorm, materiaal, afmeting en kleur, moest de selectiecommissie - bestaande uit burgemeester, griffier en een vertegenwoordiging van de gemeenteraad - een keuze maken op basis van criteria als vormgeving, passend bij de uitstraling van de raadzaal én Koninklijke waardigheid. 


Unaniem

De selectiecommissie toonde zich naar eigen zeggen onder de indruk van het enthousiasme, de creativiteit en de kwaliteit van alle inzendingen. Maar zoals in elke competitie geldt: er kan er maar één de winnaar zijn. In dit geval Mieke van Zundert. De selectiecommissie koos unaniem voor het ontwerp van de Zundertse kunstenares die wordt omschreven als zeer veelzijdig. [n]

Het portret van koning Willem-Alexander.