Havermans begon pas op latere leeftijd met schilderen.
Havermans begon pas op latere leeftijd met schilderen. Foto: Daniël van Overveld

‘Altijd gevoel voor schilderen gehad’

Door: Daniël van Overveld Algemeen

ZUNDERT - In café In Den Anker aan de Rucphenseweg in Zundert hangen de hele maand schilderijen van de 83-jarige kunstenaar Janus Havermans uit Zundert. Deze in geheel eigen stijl vervaardigde kunstwerken zijn overal aan de muren van het café te vinden. Havermans maakt ze op zijn eigen schilderkamertje thuis, waar hij meerdere dagen per week rustig aan het werk gaat.

Het werk van Janus bevat felle kleuren en zijn in een fleurige stijl geschilderd. Zijn schilderijen hebben een bonte en uitbundige uitstraling. “Mijn stijl heb ik zelf ontwikkeld,” vertelt hij. De schilder houdt niet zo van natuurachtige kleuren en schilderijen die gebaseerd zijn op de werkelijkheid. Wanneer Janus begint aan een schilderij, kan het er heel anders uitkomen dan wat hij oorspronkelijk in gedachte had. “Ik begin wel eens aan een schilderij en dan weet ik nog niet hoe het eindproduct eruit komt te zien.”


Gevoel
Pas op latere leeftijd is Janus begonnen met schilderen, net na zijn pensioen. “Ik had tot dat moment eigenlijk nooit geschilderd, maar er wel altijd een gevoel voor gehad,” vertelt hij. Janus heeft een druk leven geleid, waardoor hij nooit echt tijd had om te schilderen. Zo werd hij directeur van het familiebedrijf nadat zijn vader op relatief jonge leeftijd stierf en hij het stokje over moest nemen. Dat was flink werken en koste hem elke dag veel tijd. “Al heel vroeg in de ochtend moest ik weg, toen de kinderen nog bed lagen, en kwam ik pas thuis toen het voor hen al bedtijd was en zij er weer in lagen. Toen had ik het zó druk.” Verder heeft hij in zijn jonge jaren veel getennist en heeft hij lange tijd parkieten en papegaaien gekweekt. “Maar dat kan niet meer sinds mijn vrouw en ik in een appartement zijn gaan wonen.”


Muziek
Eén van de meest opvallendste dingen aan zijn schilderijen is dat er vooral veel muziek in voorkomt. “Muziek is altijd een grote passie van hem geweest,” vertelt zijn vrouw Annie. Zelf is Janus jarenlang actief geweest bij muziekvereniging Koninklijke Harmonie Nut en Vermaak in Zundert. Daar speelde hij onder andere piston en cornet, en leerde hij later ook nog eens de tuba blazen. Hij moest helaas stoppen als muzikant vanwege zijn parkinsonisme. Dat houdt in dat hij een ziekte heeft waarvan de verschijnselen sterk op die van de ziekte van Parkinson lijken.

Verhaal

Sommige van zijn kunstwerken vertellen ook een verhaal. Zo heeft hij een schilderij gemaakt met als titel ‘Liefde in jong en oud’. Daarin is te zien hoe een jong koppel aan het begin van zijn relatie staat en hoe het tweetal samen oud wordt. “Eigenlijk gaat dat verhaal over ons,” vertelt Annie. Eén van de eerste schilderijen die Janus maakte, had als onderwerp clowns. ‘’Hij tekende clowns toen wij verkering hadden gekregen. Die passie voor kunst heeft er bij hem altijd in gezeten.’’ [n]


De schilderijen van Janus Havermans zijn tot eind april te bewonderen in Café In Den Anker. Het café aan de Rucphenseweg 35 in Zundert is, op vrijdag na, de hele week dagelijks geopend van 10.00 uur tot 21.00 uur.