De inrichting van De Karkooi is in volle gang.
De inrichting van De Karkooi is in volle gang. FOTO CHARLES LUIJTEN

Rijsbergen krijgt met De Karkooi fraai museum

RIJSBERGEN - Na bijna twee jaar inzet van enkele vrijwilligers van de Stichting Boerendag nadert de voltooiing van de verbouwing van De Karkooi tot fraai museum.


DOOR CHARLES LUIJTEN


Tot 2000 diende het gebouw aan de Tiggeltsebergstraat uitsluitend als opslag van enorm veel nostalgisch agrarisch materiaal dat steevast op de eerste zaterdag van augustus voor de dag werd gehaald, het tijdstip waarop Rijsbergs landelijk bekend zijnde Boerendag traditiegetrouw werd gehouden. Het cultureel festijn bleef in al haar facetten vanwege het coronavirus twee jaar achtereen achterwege, totdat onlangs het definitieve afscheid van de Boerendag werd bekendgemaakt.


Metamorfose

De vrijwilligers van Stichting Boerendag echter hebben allesbehalve stilgezeten. Er werd ‘gewoon’ met onderhoud en herstel van gereedschappen en werktuigen verder gegaan. Er mag ook niet onvermeld blijven dat De Karkooi een complete metamorfose heeft ondergaan. Van een opslagruimte is het pand volledig omgetoverd in een museum dat haar weerga niet kent. 


'Drie
Heerlijkheden voelt er zich al thuis'


Sinds kort heeft het gebouw er bovendien een nieuwe bewoner bij gekregen: Heemkundige Kring De Drie Heerlijkheden, die zegt er zich al heerlijk thuis te voelen.


Inrichten

Diverse replica's van bouwsels die jaren geleden tot agrarisch onroerend goed behoorden zijn inmiddels opgezet. Men is met de bouwwerkzaamheden inmiddels zover gevorderd dat met de inrichtingkan worden begonnen. Een hels karwei. Van koffiekan tot dorsmachine, van' t gemak tot bedstee. De verzamelde spullen werden tijdelijk elders op verschillende plekken bewaard. Daaraan werd spontaan meegewerkt. De collectie is zo gigantisch groot dat een deel ervan zal moeten worden afgestoten. Daarin dient keuze gemaakt te worden. Het is echter verre van gemakkelijk afstand van erfgoed te doen. Voorlopig is er nog een hoop werk aan de winkel alvorens het nieuwe agrarisch museum De Karkooi officieel voor publiek kan worden opengesteld. [n]