Voorstellingsbeeld van Moederskind.
Voorstellingsbeeld van Moederskind. AFBEELDING GIJS MARTENS / STUDIO MIETERS

Moederskind: wat als iemand je ongevraagd verplaatst?

BREDA - Op vrijdag 27 mei gaat Moederskind in première, de nieuwe voorstelling van regisseur Anouk van den Berg en tekstschrijver Peter Dictus. Moederskind speelt op weekendavonden tot en met 12 juni.

Na de Drie Hoefijzers Brouwerij in de voorstelling Brouwerskind (2019) hebben de beide makers hun vizier gericht op Moederheil, de roemruchte kraamkliniek in Breda, later Valkenhorst. In Moederskind werken ze opnieuw samen met componist Bram Schouw en nu ook met de choreografen Nana van Moergestel en Neel Brans van Dansnest.

In Moederheil werden vooral na de invoering van de adoptiewet in 1956 ongehuwde, zwangere meisjes en vrouwen gedwongen hun kind af te staan. Moederskind speelt tegen de achtergrond van deze geschiedenis. De voorstelling toont geen historische reconstructie, maar wil vooral invoelbaar maken wat deze mensen is overkomen. Wat gebeurt er als je ongevraagd verplaatst wordt.

Moederskind is een productie van Bureau Pees, het productiehuis dat zich toelegt op sociaal-artistiek theater waarbij professionals en ongetrainde, lokale spelers langdurig samenwerken rond actuele, maatschappelijke vraagstukken. Bureau Pees wordt meerjarig ondersteund door de Provincie Noord-Brabant. Moederskind is mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Breda, de Mastboom Brosens Stichting en het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant.

Moederskind speelt in de voormalige tuin van de kraamkliniek aan de Valkenierslaan, op weekendavonden van 27 mei t/m 12 juni, aanvang 20.00 uur. Voor meer informatie en kaartverkoop: www.bureaupees.nl.[n]