Janus en Elisa kunnen elkaar na al die jaren absoluut niet missen.
Janus en Elisa kunnen elkaar na al die jaren absoluut niet missen. FOTO JUDITH VAN DER BURGH FOTOGRAFIE

‘We hebben het altijd goed gehad’

ACHTMAAL - In feestzaal De Toekomst in Achtmaal klonk onlangs, aansluitend op het lied ‘Lang zullen ze leven’, driemaal ‘Hieperdepiep hoera’ voor Janus de Beer en zijn Elisa. Dat was niet zonder reden: Janus de Beer en Elisa Rombouts vierden er namelijk hun 65-jarig huwelijk.


DOOR CHARLES LUIJTEN


Op zaterdag 14 mei was het kopppel precies 65 jaar gelukkig getrouwd. Janus en Elisa kunnen elkaar na al die jaren absoluut niet missen, zo is wel duidelijk. Als ik het voormalige boerenerf aan de Roosendaalsebaan onder Achtmaal oprijd, zie ik op afstand het kwieke briljanten paar naast elkaar op een bankje, met binnen handbereik een fles cola tegen de dorst d en een wandelstok ernaast.

 

Amor 

Janus de Beer werd in 1932 geboren in Wernhout, Elisa Rombouts in hetzelfde jaar in het Belgische Meer. Op een familiefeest, beiden waren 22 jaar oud, sloeg Amor toe en geraakten ze onder het dansen min of meer verliefd op elkaar. Na het draaien van een paar vlotte walskes, elkaar daarbij stevig vasthoudend om niet uit de bocht te vliegen, kon het niet meer kapot en al helemaal niet meer kort daarop tijdens een bevrijdingsfeest op het sportpark in Zundert. 


Ooievaar

Elisa werkte thuis op de ouderlijke boerderij waar zij als vijfde kind opgroeide met haar vier broers en hetzelfde aantal zusters. 

Janus de Beer woonde op dat moment bij een oom en tante in Achtmaal die er een boerderij op nahielden en kinderloos waren. Hij was nummer drie van de vier kinderen die de ooievaar aan de Lentsebaan bij de familie De Beer afleverde. 


Huwelijksbootje

Na enige tijd verkering te hebben gehad, verlangden Janus en Elisa ernaar om samen onder één en hetzelfde dak te leven. Ze besloten dan ook om samen in het huwelijksbootje te stappen. Als trouwlocatie werd gekozen voor de kerk in Meer. Het jonge paar zou het daar overigens niet droog houden toen meneer pastoor Arts de kwast tot diep in de emmer gewijd water dompelde voor het inzegenen van het kerkelijk huwelijk. In een tent op het boerenerf van de ouders van Elisa werd vervolgens tot diep in de nacht gefeest, zo doet het koppel uit de doeken.


Gezin

Janus en Elisa betrokken de volgende dag de boerderij van de oom van Janus, het pand waar het diamanten paar tot op de dag van vandaag nog woonachtig is. Het tweetal verdiende de kost uit een gemengd bedrijf van koeien, varkens en tuinbouwproducten. 

De ooievaar ontving vanuit de Roosendaalsebaan zogezegd een viertal bestellingen. De eerstgeborene in 1958 was een zoon. Dat geldt eveneens voor nummer twee die het jaar erop zijn opwachting maakte. Later zagen een dochter en nog twee zonen het levenslicht. 

Tot groot genoegen van het jubilerende echtpaar. “We hebben het altijd goed gehad in ons huwelijk en geen lelijke dingen meegemaakt,“ zegt de nog steeds in hart en nieren Belgisch zijnde Elisa die in september haar negentigste verjaardag hoopt te vieren. “We zijn ze er daarboven ook dankbaar voor.” [n]