Het kunstwerk krijgt na afloop van de expositie een vaste plek in Zundert.
Het kunstwerk krijgt na afloop van de expositie een vaste plek in Zundert. Foto: Robin Jochems

‘Floortje straks ook blikvanger in Zundert’

Door: Addo Sprangers Algemeen

ZUNDERT - Floortje. Zo noemt ontwerper Robin Jochems liefkozend de bijzondere ‘tuinbank’ die momenteel is te bewonderen op de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade Expo 2022 in Almere. Het kunstwerk, waarin bijzondere boomteeltproducten en Zundertse creativiteit nadrukkelijk zijn vertegenwoordigd, krijgt na afloop van de expositie in oktober een vaste plek in Zundert.

TreePort Zundert wilde haar Kavel 015 op het Floriade Park graag op een bijzondere wijze invullen en riep daarbij zo’n anderhalf jaar geleden de hulp in van ontwerpers die in het Zundertse corsowereldje hun sporen reeds meer dan verdiend hebben. Samen met Steven van Erck en Bas van Overveld belandde Robin Jochems in de creatieve ploeg die met TreePort om de tafel ging om gestalte te geven aan de invulling van de kavel. “Een tiental avonden zijn we in overleg geweest, wat tal van ideeën opleverde. Uiteindelijk werd ervoor gekozen om iets te creëren waar mensen in konden zitten en samenkomen. Belangrijke voorwaarde daarbij was dat het kunstwerk ook het verhaal moest vertellen over de creativiteit binnen de kwekerijsector en Zundert. Toevalligerwijs bleek de Gemeente Zundert op zoek naar een interactief meubel met een ‘Zundertse’ uitstraling, precies dus wat wij voor ogen hadden op de Floriade. Zo is ook zij partner geworden in het project. Het resultaat hiervan is dat het kunstwerk na de Floriade als blikvanger in Zundert komt te staan.” 

Basis

Het Zundertse bedrijf HoCoSto, fabrikant van warmtebuffers, leverde een zogeheten spaceframe dat de basis voor het kunstwerk vormt. Het spaceframe verbeeldt ‘gebouwen’ in een duurzame groene stad, aangekleed met producten van bij TreePort Zundert aangesloten boomkwekers, waarmee meteen ook uiting is gegeven aan het thema van de Floriade Expo 2022: Growing Green Cities. Met het gebruik van water in het kunstwerk komen meerdere thema’s samen. “De Gemeente Zundert zet in op bewustwording van het gebruik van water en wilde dit graag terugzien in het kunstwerk,” vertelt Robin Jochems. “We hebben hiervoor buizen laten lassen als een soort wortels waardoor je water kunt zien stromen. Daarmee laten we aan de ene kant zien dat creativiteit hier letterlijk uit de boden komt en dat water aan de andere kant ook voeding betekent voor planten, metaforisch de boomkwekerijsector. Daarin komt ook dat stukje bewustwording weer terug. Water is nodig om het groen te kunnen laten groeien, je moet er zuinig mee omgaan.” Om de creativiteit in het Zundertse onder de aandacht te brengen, lieten de ontwerpers zich inspireren door de wereldberoemde schilder Vincent van Gogh, geboren in 1853 in Zundert. Robin Jochems: “Van Gogh is internationaal bekend, net als de Floriade. Omdat het zo herkenbaar is, heb je sneller aandacht. We hebben in het ‘zitmeubel’, vanuit een bepaalde kleurstelling, vijf schilderijen van Van Gogh op een abstracte manier in elkaar laten overvloeien: een zelfportret, zonnebloemen, amandelbloesem, Starry Night en een korenveld. Dat zorgt ervoor dat het kunstwerk heel kleurrijk is geworden.” 

Persoonlijker

Met hulp van anderen is Robin Jochems er naar eigen zeggen zo’n 650 uur mee bezig geweest. “Het kunstwerk bestaat uit duizenden geknipte strookjes cortenstaal. Streepje voor streepje vast gelast en vervolgens streepje voor streepje geschilderd.” Het resultaat is dus Floortje. “Mijn vriendin kwam met die naam op de proppen vanwege de vrouwelijke vorm van het zitmeubel,” vervolgt hij. “De naam is wel pakkend en maakt het ook persoonlijker. Zelf hoop ik dat mensen die erin of erbij gaan zitten er vooral heel vrolijk van worden.”