Beeld van de Kennedymars Rijsbergen in 2019.
Beeld van de Kennedymars Rijsbergen in 2019. Foto: Sandra Smits

Kennedymars Rijsbergen: meer dan alleen 80 kilometer

Door: Addo Sprangers Algemeen

RIJSBERGEN - In het kermis- en feestweekend van Rijsbergen komende vrijdag en zaterdag gaat de Kennedymars Rijsbergen voor de 57ste keer van start. Deze Kennedymars is echter meer dan alleen de 80 kilometer. Sinds de jaren ’90 al staan namelijk ook de 10, 25 en de 40 kilometer op het programma. Ook deze wandelingen gaan door de mooie natuurgebieden van Rijsbergen.

De 10 kilometer is er speciaal voor de wat minder geoefende wandelaars. “Wij zien op deze afstand dan ook veel inwoners uit de gemeente Zundert,” aldus Twan van Duijnhoven, secretaris van de Stichting Kennedymars Rijsbergen. “Ook bij de 25 kilometer komen redelijk veel inwoners van de gemeente Zundert aan de start. Deze afstand is voor de net wat meer geoefende wandelaar die een keer een uitdaging aan wil gaan.” Het wordt de wandelaars makkelijker gemaakt door de vele rustposten tijdens de wandeltochten. Om de 6-7 kilometer is er een rustpost waar gebruik gemaakt kan worden van het uitgebreide pakket aan eten en drinken. “En dat allemaal gratis,” vult Twan van Duijnhoven aan. Een meer uitdagender afstand is de 40 kilometer. “Op deze afstand zien we heel veel wandelaars die zo’n drie weken later de Nijmeegse Vierdaagse gaan lopen. Zij beschouwen dit als een laatste training. Maar ook daar zien we de laatste jaren steeds meer wandelaars uit onze gemeente.” De 40 kilometer bestaat uit de laatste twee lussen van de echte Kennedymars, de 80 kilometer. Na elke lus komen de wandelaars weer terug bij de start- en finishlocatie, gemeenschapshuis Koutershof in Rijsbergen.

Brabants Landschap

“De routes van de 10, 25 en 40 kilometer gaan onder andere door de mooie natuurgebieden van Rijsbergen, want die hebben we best wel. Denk hierbij aan de Pannenhoef, de Vloeiweide, het Rondgors en de Krabbenbossen,” vervolgt Twan van Duijnhoven. Deze natuurgebieden zijn van Brabants Landschap waar Bart Pörtzgen de boswachter van is. “Sinds enkele jaren werken wij nauw samen met de Stichting Kennedymars Rijsbergen,”vertelt laatstgenoemde. “Bij het uitzetten van de routes houden zij er onder andere rekening mee dat het in juni het broedseizoen van de vogels is. Ook draagt Stichting Kennedymars Rijsbergen per deelnemer een klein gedeelte van het inschrijfgeld af aan Brabants Landschap. Twan van Duijnhoven vult aan: “En dit jaar is er de mogelijkheid om Brabants Landschap extra te ondersteunen door bij de inschrijving een extra bijdrage over te maken zodat we tot in lengte van jaren kunnen genieten van de mooie natuurgebieden in Rijsbergen.” Stichting Kennedymars Rijsbergen zorgt er vervolgens voor dat ook die extra bijdrage bij Brabants Landschap terechtkomt.

Kennedymars

Voor wie een echte uitdaging aan wil gaan, is er natuurlijk de mogelijkheid om voor de 80 kilometer van de Kennedymars te gaan. Deze Kennedymars bestaat uit vier verschillende lussen van 20 kilometer, waarbij nagenoeg het volledig buitengebied van Rijsbergen wordt aangedaan met uitstapjes naar Zundert, Etten-Leur en Breda. “En de tocht is heel divers. Fietspaden, (on)verharde wegen, bospaden, akkerpaden, langs waterlopen, door bossen, langs en over weilanden, kortom: heel veel afwisseling.” 

Inschrijven voor één van de vier wandeltochten kan via www.kennedymarsrijsbergen.nl. Hier is ook meer informatie te vinden over de routes en worden diverse wandeltips gegeven.