Koningschieten bij het
Cloveniersgilde Sint Bavo

RIJSBERGEN - Koningschieten bij het Cloveniersgilde Sint Bavo op dinsdag 21 juni bij het clublokaal De Snaphaan aan de Sint Bavostraat 58 C te Rijsbergen.

Eerste schot zal om 14.00 uur worden gelost door de Overdeken van het Gilde mevr. Joyce Vermue, burgemeester van de gemeente Zundert.
Na een onderbreking door de coronaperiode is het in 2022 bij het Cloveniersgilde Sint Bavo in Rijsbergen weer Koningschieten.
Volgens goede gewoonte gebeurt dit Koningschieten om de 4 jaar en traditioneel op kermisdinsdag.
Er wordt een tijdelijke schutsboom geplaatst bij het clublokaal de Snaphaan waarna op een houten vogel wordt geschoten. De gildebroeder die de vogel er af schiet wordt de nieuwe Koning als hij dit aanvaard.
Het eerste schot op dinsdag 22 juni 2022 zal worden gelost door mevr. Joyce Vermue, Overdeken van het Cloveniersgilde Sint Bavo en burgemeester van de gemeente Zundert. Daarna zal traditiegetrouw de Hoofdman een schot lossen en daarna de regerend koning Henk Noorden.
Vervolgens bekampen de gildebroeders elkaar om uit te maken wie zich weer voor zes jaar de nieuwe koning van het Cloveniersgilde Sint Bavo mag noemen.
Om 13.15 uur verzamelen de gildebroeders zich bij het clublokaal de Snaphaan en halen zij voorafgegaan door muzikale klanken van de band JazzOleans, het andere Gilde in Rijsbergen het Gilde Sint Joris ,op bij hun clublokaal om gezamenlijk dit Koningschieten te beleven. Nadat de nieuwe Koning bekend is wordt deze gehuldigd en gefeliciteerd en kan het feest in de Snaphaan losbarsten.[n]