Bart Poppelaars (links) en Frans Lodders met hun geliefde instrumenten.
Bart Poppelaars (links) en Frans Lodders met hun geliefde instrumenten. Foto: Charles Luijten

Wernhout Vooruit eert Bart Poppelaars en Frans Lodders

Door: Addo Sprangers Algemeen

WERNHOUT - Een mooi eerbetoon aan Bart Poppelaars en Frans Lodders. Vanwege hun 60-jarig lidmaatschap bij Wernhout Vooruit werden de heren onlangs door hun muziekvereniging gehuldigd. Beiden hebben een meer dan warm hart voor de blaasmuziek.

DOOR CHARLES LUIJTEN

Zestig jaar al zijn zij aangesloten bij de in 1937 opgerichte Wernhoutse vereniging. Een dergelijk jubileum is niet iedereen gegeven, maar voor 74-jarige Bart Poppelaars en de bijna twee jaar oudere Frans Lodders is het werkelijkheid geworden. Reden voor Wernhout Vooruit om hen in de bloemetjes te zetten.

Concert

We zoeken de twee op tijdens de repetitie en maken in de pauze samen een praatje. “We zijn ons druk aan het voorbereiden op het openluchtconcert van 9 juli bij gemeenschapshuis Wierenbos in Wernhout. Je moet je zo nu en dan muzikaal aan de mensen van het dorp presenteren. Dat hoort er nu eenmaal bij,” zegt Bart Poppelaars. Hierop haakt Frans Lodders meteen in. “Jaren geleden rukten we regelmatig uit: met de kermis, carnaval en niet te vergeten als er in Wernhout een gouden bruiloft te vieren viel. Dat is over. Feitelijk wel jammer.”

Nieuw bloed

Bart Poppelaars, die destijds vanwege zijn werk van Wernhout naar Achtmaal verhuisde, ging in 1962 bij fanfare Wernhout Vooruit ( later een harmonie) muziek maken. Bart was veertien jaar en zou de eerste noten blazen op het instrument dat bugel heet. In hetzelfde jaar sloot zich ook Frans Lodders die zestien jaar oud was erbij aan. Hij ging de tuba bespelen. “De vereniging was rond de jaren ’60 een beetje in het slop geraakt. Een ledenwervingsactie werd opgezet en dat zorgde ervoor dat de vereniging nieuw bloed kreeg. Zo zijn Frans en ik er ook bij gekomen. De dirigent was Henk van den Braak uit Tilburg die voor de repetitie van daaruit op zijn fiets naar Wernhout kwam. Onder zijn leiding zijn we enkele keren gepromoveerd,” zegt Bart Poppelaars. Laatstgenoemde is nog altijd actief muzikant en hoopt dat nog een aantal jaren vol te kunnen houden. Met plezier gaat Bart Poppelaars dan ook vanuit Achtmaal naar Wernhout voor de repetitie. Die is op de maandagavond en wordt gehouden bij café-zaal De Valk. Voor Lodders, hij ging in 2000 in Meersel-Dreef wonen, ligt dat anders. “Ik begon zogezegd met enkele ongemakken te maken gekregen, zoals achteruitgang van het gehoor en minder goed noten kunnen zien. Daarnaast speelt het dragen van een mondprothese mij parten. Vandaar dat ik vijf jaar geleden mijn instrument aan de wilgen heb gehangen, maar ik ben wel lid van de muziekvereniging gebleven,” zegt Lodders die verder euphonium[CL1]  blies en de bas. Bart Poppelaars is een aantal jaren geleden van de bugel eveneens naar een ander instrument overgestapt. 

Erelidmaatschap

Het genre muziek waaraan de heren de voorkeur geven loopt toch wel een beetje uiteen. “ Ik mag graag naar populaire hoempapa luisteren. Van zware kost ben ik geen directe liefhebber,” zegt Frans Lodders. Voor Bart Poppelaar is dat Bach en Mozart. Vanwege hun 60-jarig lidmaatschap ontvingen Bart Poppelaars en Frans Lodders een draagspeld met de daarbij horende oorkonde die hun erelidmaatschap van het Wernhoutse muziekgezelschap bevestigt.