Overwinningen voor Thijs van Welie en André Smits

ZUNDERT - De tropische omstandigheden afgelopen vrijdag en zaterdag deden de organisatoren besluiten de afstanden en lostijden van de duiven aan te passen.


De klassieker Sint Vincent ging naar Libourne, 100 km korter en er werd gekozen voor een morgenlossing. De midfondduiven gingen naar Pont Maxence, voor de meeste Zundertse duivenliefhebbers iets minder dan 300 km.


Libourne
De winnares in de Regio Zundert is een driejarige duivin die ook vorig jaar al met succes gevlogen heeft op de zware fond. Ze is een halve zus van de duivin die vorig jaar de eerste overnachtvlucht won. De halve zus is al twee jaar op rij de duifkampioen marathon in de eigen vereniging. Ze bezorgt haar baas, Thijs van Welie uit Achtmaal, een goed gevoel voor de toekomst .Hij speelt de duiven op traditionele manier op de nest, dit zowel met de doffers als de duivinnen. De ouders van deze duif zijn een van Houten doffer en de duivin is afkomstig van Lupino uit Maasdijk. Als enige van de 96 ingemande regioduiven lukte het haar, om na vrijdagmorgen om 7.15 uur, op een afstand van 827 km gelost te zijn, om voor dat het donker was op vrijdagavond thuis te komen. Om 20.25 uur bezorgde ze haar baas kriebels van vreugde. Ze was als bovenste van de lijst ingemand en ze maakte de verwachtingen van haar baas helemaal waar. Ze zat met een jong van enkele dagen oud wat haar motiveerde tot deze prachtige prestatie. Bij de gebroeders Maas en Zoon kwamen de duiven, nadat het op zaterdagmorgen licht geworden was, mooi naar huis. Ze klokten in de top 10 van de regio de prijzen 2 (6.32 uur), 3, 4, 6, 7, 8, 10.


Pont Maxence
Wederom een overwinning voor het ijzersterke hok Smits. De omstandigheden waren zwaar en om te voorkomen dat de duiven in de grote hitte terecht kwamen werden ze om 6.40 uur in Pont Maxence gelost. Om 2 minuten voor 10 viel bij Andre en Marian Smits de regiowinnaar op de klep. Deze weduwman uit 2019 heeft dit jaar op alle vluchten waar hij aan de start verscheen prijs gevlogen. De 281 km werden gevlogen met een snelheid van 1416 meter per minuut. De winnende duif is afkomstig van Belgische kennissen van dit ‘succesvolle duivenkoppel’ uit de Wildert, van vader en zoon Verschueren uit Zoersel (Leo Hermans). Jac van Hooijdonk en Will Adriaensen zaten met de 2e en 3e prijs ook weer vroeg.[n]