Wethouder Judith Kujpers (l) en Marleen van Aert-Francken bij de opening van de tentoonstelling.
Wethouder Judith Kujpers (l) en Marleen van Aert-Francken bij de opening van de tentoonstelling. Foto: Charles van Campenhout

Start expositie Van Gogh in De Weeghreyse

Door: Addo Sprangers Algemeen

ZUNDERT - In cultuurhistorisch centrum De Weeghreyse aan de Markt in Zundert is zaterdag de expositie ‘Vincent van Goghs herinneringen aan zijn jongensjaren’ van start gegaan. De officiële opening werd verricht door wethouder Judith Kuijpers, portefeuillehouder cultuur.

De tentoonstelling is samengesteld door Marleen van Aert-Francken. Vijf jaar geleden merkte zij ‘toevallig’ een aantal overeenkomsten op tussen hoe het er ten tijde van Vincent van Gogh in Zundert uit zag en wat hij later heeft vastgelegd in zijn brieven, tekeningen en schilderijen. Het lijkt volgens haar wel of Van Gogh met Zundert in zijn achterhoofd heeft geschilderd. Sterker nog: zijn geboorteplaats Zundert heeft mogelijk een grotere invloed op de wereldberoemde schilder gehad dan tot nu toe werd aangenomen. 

Onderzoek

Door Marleen van Aert-Francken verricht onderzoek heeft uitgewezen dat Vincent van Gogh soms ‘aanpassingen’ deed waardoor het onderwerp meer op Zundert ging lijken dan op datgene wat hij in werkelijkheid zag. Het werpt de vraag op of de ‘fouten’ in zijn schilderijen misschien toch niet zo ‘fout’ zijn als je ze op de juiste plek zou zetten. Voor de expositie zijn niet alleen gebouwen en landschapselementen onderzocht, ook sociale ontwikkelingen zijn onder de loep genomen. Welke Zundertse gebouwen zijn te herkennen in het latere werk van Van Gogh? Hoe verliep de armoedebestrijding in die periode en kun je dat terugzien in zijn werk? Wat was zijn connectie met de Zundertse Zouaven? En hoe zat het ook alweer met de Zundertse tekeningen? 

Openingstijden

De expositie, mede mogelijk gemaakt door Stichting Platform Recreatie en Toerisme ( PRET) Zundert en de Gemeente Zundert, is elke zondag te bezichtigen van 14.00 uur tot 17.00 uur in De Weeghreyse aan de Markt 23 in Zundert. Op afspraak is de tentoonstelling ook toegankelijk voor groepen. Surf voor meer informatie naar www.deweeghreyse.nl.