Afbeelding
Foto: Johan Wagenmakers

Op de werkvloer met Raymond bij Euro-Rijn: ‘Belangrijkste taak is dat operatie goed verloopt’

Door: Johan Wagenmakers Algemeen

Als Operations Manager stuurt Raymond Mulder de vestigingen van Euro-Rijn Global Logistics B.V. in Moerdijk, Vlasweg en Transitoweg aan. Euro-Rijn Global Logistics B.V. is een veelzijdig logistiek dienstverlenend bedrijf en een expert in opslag, verwerking en distributie van Ferro-metalen, zowel in bulk als verpakt. Het bedrijf heeft bovendien al tientallen jaren ervaring met zeetransport en binnenvaart.

Kun je iets meer vertellen over wat jullie bedrijf doet?

“Op onze terminal hier in Moerdijk komen diverse goederen binnen die we opslaan, bewerken, verpakken en verladen in opdracht van onze klanten. Wij doen daarbij alle voorkomende werkzaamheden, behalve het laden en lossen van de schepen zelf. Daar zijn wij op deze locatie niet toe bevoegd en laten dit daarom over aan een stuwadoorsbedrijf. Uit de hele wereld komen er schepen naar Moerdijk om te lossen. Een van onze grootste klanten komt uit Scandinavië, echter niet alleen uit Noorwegen en Zweden, maar ook uit het Midden- en Verre Oosten. De aanvoer uit het Oostblok is, gezien de situatie in de wereld, nu iets minder geworden. In totaal hebben we negen loodsen staan waar we alles in opslaan, bewerken en verpakken. Onze terminal is grofweg verdeelt in vier afdelingen. Dit is een bulkafdeling, een opslagafdeling voor verpakte goederen, een breek en zeef afdeling, waar grote brokken metaal kleiner gemaakt worden en een verpakkingsafdeling waar we alles verpakken in metalen drums en zakken tot maximaal 1250 kilogram.”

Over wat voor soort goederen hebben we het dan?

“Dat zijn veelal diverse Ferro-metalen. In totaal hebben we daar wel zo’n twintigtal verschillende soorten van liggen. Bijvoorbeeld Ferrochrome, Ferrosilicon en Silicon Manganese. Afhankelijk van de toepassing zijn hier heel veel gradaties in. Het kan aangeleverd worden in kleine maar ook in grote brokken. Deze goederen zijn vooral bestemd voor de metaalindustrie, die daar hoogwaardige en de mooiste staalproducten van maken. De toepassing is zeer divers. De goederen kunnen door onze klanten zelf afgehaald worden of het transport wordt door ons verzorgd per truck, trein of binnenvaartschip/zeevaart binnen Europa. Ook leveringen naar de rest van de wereld komen regelmatig voor.”

Wat houden je werkzaamheden in?

“Als Operations Manager is het mijn belangrijkste taak ervoor te zorgen dat de hele operatie goed verloopt. Vanaf het aansturen van de planning, de werkvoorbereiding tot en met het buitenpersoneel. Ik overleg met de stuwadoors, doe de voorbereiding voor de planning, help zo nodig bij de werkvoorbereiding en stem laad-en loslocaties af. Op de gehele terminal staan constant zo’n 300-350 containers die ofwel geladen ofwel gelost moeten worden. Momenteel maken we lange dagen anders krijgen we het met de huidige drukte niet op tijd rond. Ik ben afgelopen september pas begonnen bij Euro-Rijn Global Logistics, maar kom uit een vergelijkbare functie elders en heb al zo’n 30 jaar ervaring in deze branche. De afwisseling bevalt hier goed. Ik werk samen met de terminal manager, samen zijn we verantwoordelijk voor de aansturing van de mensen. Door het corona-virus hebben we hier al twee wat minder drukke jaren gekend, maar nu zijn we weer volle bak bezig. Daarbij zijn we een inhaalslag aan het maken, door zoveel mogelijk te automatiseren. Zo krijgt elke medewerker de instructies via een app op zijn telefoon door. In totaal hebben we zo’n 60 medewerkers in dienst, waarvan grofweg 40 op de terminal en 20 op het hoofdkantoor.”

Nog op zoek naar nieuwe collega’s?

“Op vrijwel elke afdeling kunnen we zeker nog mensen gebruiken. Het streven is om onze klanten een zo goed mogelijke service te bieden. We zitten door de huidige economische groei, net als de rest van Nederland, krap in het personeel. Momenteel is het niet gemakkelijk om goede mensen te vinden en sommige vacatures zijn gewoon moeilijk in te vullen. Extra handjes als een ervaren shovelmachinist, vorkheftruck- chauffeurs, expeditiemedewerkers en een baliemedewerker zijn meer dan welkom.”

Raymond Mulder (53)

Woonplaats: Rotterdam

Getrouwd met: Monique

Kinderen: Twee jongens van 24 en 21 jaar

Opleiding: “Scheepvaart & Expeditie, MBO 4, aangevuld met veel cursussen. Zo mag ik alles met boten doen behalve zelf varen.”

Werkzaam: Euro-Rijn Global Logistics B.V.

Functie: Operations Manager

Hobby’s: “Helaas weinig tijd voor de laatste jaren. Vroeger veel gesport maar dat is 25 kilogram geleden. Wel draait alles in ons gezin veel om voetbal. Onze zoons voetballen allebei fanatiek op een behoorlijk niveau en zelf ben ik ook nog zo’n tien jaar voetbaltrainer geweest.”