Voorzitter Wim Valkenburg (links) en bestuurslid en programmeur Hans Walter.
Voorzitter Wim Valkenburg (links) en bestuurslid en programmeur Hans Walter. FOTO ADDO SPRANGERS

‘Blij met aandacht voor cultuur’

ZUNDERT - De organisatie van professionele theatervoorstellingen in de gemeente Zundert vindt voortaan plaats onder de vlag van Stichting Theater Zundert. Met de nieuwe organisatie wordt een nieuwe weg ingeslagen. Een toelichting door voorzitter Wim Valkenburg en bestuurslid en programmeur Hans Walter.


DOOR ADDO SPRANGERS


Voorheen viel het theaterprogramma nog onder de verantwoordelijkheid van Stichting CultuurCentrum Zundert, geruime tijd ook beheerder van het nu nog altijd met het opschrift CultuurCentrum Zundert gesierde gebouw aan de Molenstraat. Het in het bezit van de Gemeente Zundert zijnde pand, voorheen ook wel aangeduid als het Van GoghCentrum, heeft roerige jaren achter de rug. In juli 2018 ging het horecagedeelte van het Van GoghCentrum failliet, waarna het gebouw werd omgedoopt tot CultuurCentrum Zundert De Schroef. Ondernemer Peter Kesseler nam na vier maanden de exploitatie over, om er vervolgens per 1 mei 2019 het bijltje weer bij neer te gooien.

 

Koutershof

Daarna bleef het, ondanks het door de Gemeente Zundert overgenomen beheer, aantobben. Stichting CultuurCentrum Zundert moest geplande voorstellingen in de periode maart tot en met juni 2020 zelfs uitstellen, waarna het in slechte staat verkerende gebouw door de Gemeente Zundert in juli 2020 voor in ieder geval de duur van twee jaar uiteindelijk werd gesloten. Het betekende dat Stichting CultuurCentrum Zundert op zoek moest naar een nieuwe locatie. Die werd gevonden in gemeenschapshuis Koutershof in Rijsbergen. ‘Daar zijn we heel gastvrij opgevangen,” vertelt Hans Walter. “Al zijn de faciliteiten er beperkter en biedt het podium minder mogelijkheden om bepaalde voorstellingen daar te laten plaatsvinden. Gezien de omstandigheden echter is het een goede tijdelijke oplossing.”


Programma

En dus worden ook het komende seizoen, dat loopt van oktober tot mei, de voorstellingen ‘gewoon’ nog in Koutershof gegeven. Programmeur Hans Walter heeft voor de komende maanden al de nodige artiesten geboekt. Hij licht alvast een tipje van de sluier op. “We trappen het seizoen af met Wim Daniëls. Samen met Huub Stapel was hij onlangs nog te zien in het tv-programma Het Dorp, waarin aandacht werd geschonken aan Corso Zundert. Eveneens te zien is het jonge talent Mart Hillen, een werkelijk virtuoze gitarist. Ook hebben we cabaretière Christel de Laat weten te strikken. Heel mooi dat ze bij ons wil optreden, want ze is heel succesvol. Verder hebben we op het programma Mark van de Veerdonk, door de jaren heen een ‘vaste gast’ die nu zijn laatste voorstelling speelt.” Ook op andere vlakken wil Stichting Theater Zundert haar visitekaartje afgeven. “We zijn bezig met een doorstart van klassieke concerten in het Van Goghkerkje in Zundert. We mikken op in ieder geval vier voorstellingen.”


Stimulans

Het is nu wachten op het nieuwe ontmoetingscentrum dat straks op de plek van De Schroef moet verrijzen. "Daar wordt gelukkig aan gewerkt en dat is nodig ook,” aldus Wim Valkenburg. "Het ontbreekt Zundert momenteel aan een goede voorziening. Zeker als je kijkt naar de andere kerkdorpen is er hier nu sprake van een blinde vlek. Het is dan ook hopen op een snelle besluitvorming. Voordeel nu is wel dat we ons als Stichting Theater Zundert uitsluitend met de programmering hoeven bezig te houden. Straks zijn we, net als andere organisaties, immers alleen maar gebruiker van het nieuwe gebouw. We zijn blij dat het nieuwe college met name ook heeft ingezet op cultuur in het nieuwe coalitieakkoord. Het is voor ons een extra stimulans om ons werk voort te zetten.” [n]


Surf voor meer informatie naar www.theaterzundert.nl. Hier kunnen digitaal ook kaarten worden aangeschaft.