Koningschieten 2018.
Koningschieten 2018. FOTO MARK MAAS

Klein-Zundertse broeders gaan koningschieten

KLEIN-ZUNDERT - De houten blauwe vogel ligt al klaar, te prijken in de zon. Over een aantal dagen wordt deze vogel op een hoogte van 18 meter geplaatst en staan de gildebroeders uit Klein Zundert klaar om de wedstrijd der wedstrijden te gaan schieten.


Sinds het gilde Sint Willibrordus bestaat, kent het één keer in de vier jaar haar ‘hoogmis’, de belangrijkste dag van dit bijzondere broederschap: ‘het Koningschieten’. Tijdens deze wedstrijd zal er worden bepaald wie er koning zal worden van dit oude schuttersgilde.


Zondag 24 juli trekken de schutters om 13:00 uur vanuit café Schuttershof in Klein-Zundert, samen met vele andere gilden uit de regio, in optocht naar een speciaal ingericht schietterrein bij de corsobouwplaats van het buurtschap Raamberg. 



Deze plek, aan de Sint Willibrordusstraat, is erg bijzonder want hier stond vroeger de eerste kerk van Zundert en hier liggen dan ook de ‘roots’ van dit gilde.


Nadat Pastoor Hans van Geel de vogel zal zegenen, Hoofdman Bart Brosens de rechten en plichten zal voordragen en burgemeester Joyce Vermue de openingsschoten zal lossen, zal de strijd écht losbarsten. 


Zodra de vogel valt (het laatste stuk omlaag valt) zal er een koning zijn. Al moet er ook altijd rekening worden gehouden met een schutter die het koningschap niet aanvaard. Deze moet dan als straf een fust van 50 liter bier schenken tijdens deze dag. 


Als de nieuwe koning dan wordt gehuldigd en het zilver wordt omgehangen, keert het gilde en al die mee willen terug naar café Schuttershof alwaar met live muziek gevierd zal worden dat er een nieuwe koning is. 

Het wordt een mooie evenement met vaandels, hoeden met pluimen, mannen en vrouwen met geweren en een schietwedstrijd die op traditionele wijze zal worden geschoten zoals dit al honderden jaren in Klein Zundert gebeurt. 


Een bijzonder stuk levende geschiedenis dat je zeker een keertje moet meemaken.[n]

De houten koningsvogel.