Bezoekers van het Oogstfeest samen in gesprek.
Bezoekers van het Oogstfeest samen in gesprek. FOTO M.C.M. VAN DEN OUDENHOVEN

Feestelijke start van Zundert Floreert

WERNHOUT - Partners en overheden hebben in de pilot Vitaal Buitengebied hard gewerkt om fijn te wonen, ondernemen en recreëren in het buitengebied van gemeente Zundert. Dit heeft geresulteerd in een nieuwe manier van werken, genaamd Zundert Floreert. Die nieuwe manier van werken is donderdag, tijdens het zogeheten Oogstfeest, vastgelegd en officieel bekrachtigd via de ondertekening van het convenant Zundert Floreert.


DOOR ADDO SPRANGERS


Dat laatste gebeurde door afgevaardigden van de verschillende dorpsraden, ZLTO, Treeport, Gemeente Zundert, Provincie Noord-Brabant en het waterschap Brabantse Delta. Die partijen zettende voorbije jaren samen hun schouders onder de pilot Vitaal Buitengebied. Twee jaar geleden werd de pilot gestart om het Zundertse buitengebied, dat te maken heeft met agrarische leegstand en klimaatverandering, vitaal te houden en hiertoe oplossingen te zoeken. Inwoners van zeven gebieden in de gemeente deelden tijdens de pilot hun wensen en ideeën voor het buitengebied. Zij namen zelf het voortouw voor plannen en initiatieven en hebben zo mede bepaald over de toekomst van hun eigen gebied. Het resultaat mag er zijn: de nieuwe manier van werken resulteerde in ruim 250 initiatieven en zeven gebiedsvisies. Het mag dan ook niet verwonderlijk heten dat het einde van de pilot Vitaal Buitengebied bijna naadloos overgaat in de voortzetting van die succesvolle samenwerking met elkaar, nu onder de noemer Zundert Floreert.


Positieve energie

Wethouder Ellie Kools vertelt hoe zij het proces dat hieraan voorafging vanuit verschillende kanten heeft mogen meemaken. “Jarenlang runde ik samen met mijn man een varkenshouderij. Met dat bedrijf zijn we inmiddels gestopt, maar ik heb altijd gevochten om de stem van de ondernemer te laten horen vanuit het standpunt samen praten met elkaar in plaats van over elkaar. Als raadslid maakte ik de start van het project Vitaal Buitengebied in de dorpen mee, een moment dat me nog helder voor de geest staat. Nu sta ik hier als wethouder en kan ik zeggen dat het college er zich op verheugt om de aanpak van deze pilot verder te mogen zetten en door te gaan op de ingeslagen weg.” Om haar toehoorders aansluitend te voorspellen: “De positieve energie ervan gaat u voelen. Aan de tekentafel wordt nog aan veel initiatieven gewerkt. Daar hoort u straks van terug.”


Verschillende perspectieven

‘Breinpiloot’ Ludwig Antonissen legt de bezoekers van het Oogstfeest de bij de pilot Vitaal Buitengebied gehanteerde werkwijze uit. “De kunst is om iedereen vanuit verschillende perspectieven naar het Vitaal Buitengebied te laten kijken. Zodat je zegt: ‘Oh ja, zó had ik er nog niet naar gekeken’. Iedereen heeft immers andere verwachtingen en voorkeuren. Ook in ons denken hebben we voorkeuren. Dat geldt voor zowel een ondernemer als een ambtenaar. In de pilot komen de verschillende voorkeuren elkaar tegen en is het dus belangrijk om alles ook vanuit een ander perspectief te bekijken.” Om met de woorden van Treeport-manager David Bömerte spreken: “Belangrijk inzicht is dat je vooral met elkaar in gesprek moet blijven. Gewoon aan de keukentafel zitten en vertellen wat je van plan bent. Vaak blijkt dat de buren ook wel plannen hebben. Als je er samen naar kijkt, kun je elkaar juist versterken in plaats van elkaar in de weg zitten.”


In gesprek

Het samen in gesprek gaan werd donderdag ook in de praktijk gebracht door de vele bezoekers van het eerste Oogstfeest, in en rond de loods van gastheer Boomkwekerij Huijbregts aan de Maalbergenstraat in Wernhout, en al dan niet onder het genot van een hapje en een drankje. Er kon uitleg worden gekregen over verschillende initiatieven uit de pilot, in de filmruimte draaide een video waarin deelnemers vertelden over hun ervaringen in de pilot, er was een theatervoorstelling en er werden nieuwe woonvormen belicht. Via Zundert Floreert worden straks de volgende stappen gezet. [n]