Joyce van der Sanden bij haar minibieb aan de Meidoornstraat.
Joyce van der Sanden bij haar minibieb aan de Meidoornstraat. Foto: FOTO MARION VAN ROOIJ

Warm ontvangst voor Zundertse minibieb

Door: Marion van Rooij Algemeen

ZUNDERT - Sinds april van dit jaar prijkt er in de Zundertse voortuin van Joyce van der Sanden een mooi blauw kastje dat dienst doet als bibliotheek. De zogeheten minibieb - want daar hebben we het hier over - mag zich inmiddels verheugen in veel belangstelling.

Bij Joyce ontstond het idee om een minibieb te beginnen tijdens een verhuizing een aantal jaren geleden. “Wat doe je dan met al die dozen vol met boeken? Ik had al eens eerder een minibieb gezien en vond het een leuk idee om op deze wijze mensen te stimuleren om te gaan lezen,” vertelt ze.

Concept 
Het concept van de minibieb is heel eenvoudig. Een belangrijk verschil met de ‘traditionele’ bibliotheek is dat de minibieb een openbare kast is waar je kosteloos en anoniem een boek kunt pakken. 

Je hoeft dat boek bovendien niet per se terug te brengen naar de minibieb. Het mág uiteraard wel en doorgeven van het boek kan natuurlijk ook altijd. De minibieb is een laagdrempelig initiatief. Omdat het gebruik van de minibieb gratis is, is er ook geen financiële barrière.

Divers
Joyce probeert het aanbod van haar boeken zo divers mogelijk te houden. Daartoe controleert ze regelmatig de inhoud van de minibieb. In het kleine kastje zijn tal van verschillende genres te vinden; literatuur, kookboeken, plantenboeken, romans, noem maar op. “Ik selecteer vooral voor de volwassen lezer,” aldus Joyce.” Inmiddels is er voor de jonge lezer echter ook een kinderminibieb in de Plataanstraat in Zundert te vinden.”

Blij maken

Het ontstaan van de minibieb komt voort uit het gegeven dat gemeentes en instellingen steeds vaker moeten bezuinigen. Zo verdwijnen er steeds meer bibliotheken. Ook boekenwinkels moeten soms noodgedwongen hun deuren sluiten. Burgers nemen echter steeds vaker het initiatief om er te zijn voor elkaar: samen een auto delen, planten ruilen, tegen een kleine vergoeding koken voor een ander en noem maar op. De minibieb sluit hier mooi bij aan. “Hoe leuk is het om met elkaar in een buurt of bij je vereniging of bedrijf boeken te delen? Na het kopen en lezen van je boek kun je het jaren in je kast laten staan, maar met de minibieb maak je er een ander óók blij mee en misschien kom je zelf ook nog een leuk boek tegen,” vervolgt Joyce. Onlangs nog zag zij drie jonge knullen snuffelen in haar kastje. Ze hadden interesse in een boek van Abdelkader Benali. “Hoe leuk is dat?” Om de drie weken ververst ze de minbieb, maar ook anderen mogen de minibieb aanvullen. Passen de boeken niet meer in het kastje, dan mag je die ook bij haar afgeven. [n]

Facebookpagina
Iedereen kan een minibieb beginnen. Het kan in de vorm van een klein huisje, hokje of kastje in je het kan natuurlijk ook geplaatst worden op andere plaatsen, zoals op school of bij een gemeentehuis of bedrijf. Je kunt de minibieb van Joyce van der Sanden vinden aan de Meidoornstraat 17 in Zundert. De bieb heeft een eigen Facebookpagina: Minibieb Meidoornstraat Zundert. Joyce vermeldt hier wanneer er weer nieuwe boeken in de bieb staan en welke boeken er te vinden zijn. Belangstellenden zijn van harte welkom!