Akkermolen Zundert.
Akkermolen Zundert. FOTO J. VRIENDS

Feestelijke heropening
Akkermolen

ZUNDERT - Op zaterdag 10 september om 13.30 uur  zal wethouder Judith Kuijpers samen met de voorzitter van de Stichting Akkermolen, André van der Kloot, de molen weer officieel in gebruik stellen in het bijzijn van genodigden.


Op zondag 11 september zijn alle andere belangstellenden vanaf 13.00 uur van harte welkom om de molen te bekijken en de tentoonstelling over de Akkermolen te bezoeken. Deze is ingericht in de loods van de familie De Bie, pal tegenover de molen aan de Akkermolenweg. Het bestuur van de Stichting Akkermolen heeft haar uiterste best gedaan om van de heropening een interessant en boeiend evenement te maken waar voor iedereen, van jong tot oud, veel te zien en te beleven is.


Nadat in augustus 2020 bleek dat de steenbalk van de Akkermolen in Zundert was aangetast door bruinrot en er een gevaarlijke situatie was ontstaan werd de molen buiten bedrijf gesteld en gestut. Deze steenbalk moest vervangen worden en dat is nog een hele klus, zo'n balk moet aan allerlei eisen voldoen en is zo direct niet uit voorraad leverbaar. 


De gemeente Zundert als eigenaar en de Stichting Akkermolen als gebruiker gingen met elkaar in overleg en kwamen tot de conclusie dat het van het grootste belang was dat de molen zo spoedig mogelijk weer zou kunnen draaien, een te lange periode stil staan is funest voor de conditie van een molen.


Normaal gesproken gaat een steenbalk minstens 100 jaar, maar meestal veel langer, mee. Deze te vervangen balk was nog maar ruim 30 jaar oud dus in de begroting was er geen geld hiervoor gereserveerd. Om verdere schade te voorkomen heeft de Stichting Akkermolen toen besloten om met een uiterste krachtinspanning haar hele financiële reserve in te brengen om de steenbalk te vervangen. 


De gemeente heeft op haar beurt de rest bijgelegd en molenmaker De Jongh de opdracht gegeven om de molen z.s.m. te restaureren. Het zoeken naar een geschikte balk nam ook de nodige tijd in beslag en door corona duurde alles nog veel langer maar uiteindelijk kon de molenmaker eind maart 2022 aan de slag met het vervangen van de steenbalk en andere noodzakelijke grotere en kleinere reparaties. Nu dit alles achter de rug is wordt op zaterdag 10 september en zondag 11 september a.s. de Akkermolen weer feestelijk in gebruik genomen.


Iedereen is op zondagmiddag 11 september 2022 van harte welkom op de Akkermolen en in de loods van de familie De Bie aan de Akkermolenweg.[n]