Afbeelding

In memoriam: Johan van Aert

ACHTMAAL - Zaterdagmorgen 20 augustus is Johan van Aert op 80-jarige leeftijd overleden. Hoewel niet onverwacht komt dit afscheid van deze kleurrijke man toch met veel emotie. Johan was immers duidelijk aanwezig, scherp van geest, eigenwijs maar bovenal een levensgenieter, die de hele wereld als zijn broekzak kende.


Geboren op Achtmaal als kind van Stan van Liesse in café Den Hoek (nu Den Thuur) had hij een onbezorgde jeugd die begon in de Achtmaalse schoollbanken van de lagere school. Op Achtmaal ontmoette hij ook jeugdliefde Annie. Ze trouwden, kregen 2 zoons en bleven een leven lang samen. Na de Mulo maakte Johan de HBS af. Hij was een goede leerling en vond zijn eerste baan bij Bastiaansen Auto's in Breda als accountant. Johan zag de wereld echter groter en werd ondernemer. Hij startte Douane Agentschap Van Aert in 1972 op aan de oude grens bij Wernhout. Dat zou het begin worden van een lange indrukwekkende carrière. Meer dan 20 jaar was Johan de voorzitter van de club van ondernemers aan de nieuwe grens. Hoewel hij een druk bezet man was en veel tijd stak in besprekingen, vergaderingen en vooral lange lunches nam hij ook wel de tijd om te genieten van het leven. Ook in zijn geboorteplaats Achtmaal was Johan in het verenigingsleven helder en duidelijk. Zo is hij medeoprichter geweest van de plaatselijk voetbalclub. Was een actief en begenadigd voetballer bestuurslid en voorzitter van 1975 t/m 1979. Onvergetelijk zijn door hem de georganiseerde zesdaagsen op de rollen, een feestweek en een strijd tussen 8 Belgische en 8 Nederlandse fietsploegen. Het is tijdens deze zesdaagsen dat hij namen als Ernst Happel, Wim van Haneghem, Wim Jansen en Jean Marie Pfaff naar de Gouwe Stad bracht onvergetelijke tijden! Ook is Johan de drijvende kracht geweest die het huidige voetbalcomplex mede tot stand heeft gebracht, niet simpel in die tijd. Samen met wijlen Burgemeester Kievits heeft hij het eerste voetbalveld op Achtmaal geopend. Ook is hij zijn hele leven een meer dan verdienstelijk lid geweest van schuttersgilde De Komst des Vredes. Johan schopte het tot Koning en Jeugdkampioen van Nederland! Na zijn verhuizing naar België i.v.m. met zijn zakelijke activiteiten raakte zijn leven in een stroomversnelling. Hij leefde aan 100km per uur, werkte hard maar genoot ook volop van zijn grootste hobby reizen en vakantie vieren in meestal verre oorden. Hij had een passie voor Africa. Emotioneel kon het hem raken wanneer hij sprak over de armoede. Johan deed veel voor de goede doelen daar en steunde hulporganisaties. De laatste jaren toen hij de zaak verkocht had en zijn gezondheid hem in de steek liet werd het stiller rond zijn persoon. Hij de gentleman altijd netjes in het pak verdween in de luwte of zoals hij het zelf verwoordde: het spelletje is gespeeld. Met een ongekend optimisme en doorzettingsvermogen vocht hij tot de laatste dag samen met Annie voor het leven en tegen zijn ziek zijn. Het leven dat hem zo lief was. Het mocht niet zijn.

Afsluitend kunnen we toch concluderen met dit afscheid dat Johan ondanks alle ongemakken een topleven heeft gehad of om het in zijn eigen woorden te zeggen: "Alles gezien, alles gedaan, enorm genoten! Dank U. O Yes! Hallo!" Johan is niet meer en is aan zijn laatste grote reis begonnen. Vaarwel mijn vriend, je hebt alles uit het leven gehaald. Rust in vrede.

Thuur.[n]