De nummer één in de Sterklasse:Da's Pech, Nijlpaard Weg (buurtschap 't Stuk). Surf voor meer foto's naar www.internetbode.nl.
De nummer één in de Sterklasse:Da's Pech, Nijlpaard Weg (buurtschap 't Stuk). Surf voor meer foto's naar www.internetbode.nl. FOTO SANDRA SMITS

ZUNDERT - Het was weer de moeite van het bezoeken waar. Het Kindercorso, kweekvijver van het ‘grote’ Corso Zundert, maakte zondag weer duidelijk dat het met de toekomst van het evenement wel snor zit.


DOOR CHARLES LUIJTEN

Het Kindercorso mag met recht een kweekvijver worden genoemd. Het brengt de corsobouwers voort die straks pa en ma opvolgen en ervoor zorgen dat het wereldwijd bekende Corso Zundert kan worden voortgezet. Ze doen het met een geweldig enthousiasme dat op de smoeltjes van het jonge grut valt af te lezen. 

Paraplu

Ze verzamelen zich deze zondagmiddag met hun creaties op het veilingplein dat helemaal vol staat. Maar liefst 680 deelnemers deze keer, goed voor 163 rijdende creaties. “Gelukkig klaart de lucht wat op, de kinderen boffen wel. De voorspellingen van het weer waren bepaald niet om over naar huis te schrijven,” weet een bezoeker rond de klok van half één. Doch ruim een uur later is het opnieuw prijs. Op het moment dat het klokkenspel van het gemeentehuis het tijdsein van twee uur aangeeft, valt het hemelwater bij bakken neer. Maar goed dat iemand ooit de paraplu heeft uitgevonden. Van onder deze beschermer tegen het regenwater zal deze middag het Kindercorso gevolgd moet worden. Dat geldt ook voor burgemeester Joyce Vermue, met naast haar Zunderts kinderburgemeester.

Arme bloeikes

Op een door parasols overdekt terras praten we met de familie Dictus uit Wernhout. Oma maakt zich druk over haar kleinkinderen die aan het kindercorso deelnemen.”Arme bloeikes om met zulk weer mee te moeten doen. Zou u dan ook groep en wagen nummer 146 willen fotograferen? Dat is groep 8. Die kinderenmoeten nu van het Kindercorso afscheid nemen. Deelname kan alleen maar door basisschoolkinderen,” legt oma Dictus uit. We veren van onze stoel, op want harmonie Nut en Vermaak passeert en meteen daar achter de eerste corsoscreatie.

 

Regenjasje

De route van de optocht is dit jaar anders. Van af het veilingterrein gaat het deze keer richting Burgemeester Manderslaan waar het bij wat zonniger weer heel wat drukker is met toeschouwers. Dat is nu andere koek. De meeste kinderen dragen een doorzichtig plastic regenjasje en trekken zich niet zoveel van het weer aan als de volwassenen langs de route. Wat ze achter zich aansjouwen of voor zich uit duwen, is de moeite waard gezien te worden. Aangekomen bij de Markt wordt voor de zo goed als lege tribune even gestopt voor het uitvoeren van een act. Dat doen bijvoorbeeld jongens en meisjes uit Oekraïne die te Rijsbergen in een gebouw van Amarant zijn ondergebracht. Het Kindercorso anno 2022 is daardoor internationaal getint. Toch wel een zeldzaamheid te noemen.

Speelgoedbeer

Ontbinding van de kleurrijke, maar inmiddels toch wel verregende stoet vindt plaats op de plek waar twee uur daarvoor werd vertrokken. Daar wordt ook de uitslag bekendgemaakt. "Ze hebben er met z'n allen iets heel moois en leuks van weten te maken. Jammer dat weer niet meewerkte,” zegt burgemeester Joyce Vermue. Zij wordt tijdens de doorkomst van de stoet een grote speelgoedbeer cadeau gedaan. Voorzitter Jos Jochems van Stichting Bloemencorso reikt de hoofdprijzen uit aan de winnaars. In de Pomponklasse zijn dat De Krokodillenjagers (buurtschap Laer-Akkermolen). In de Dahliaklasse gaan The Pink Money Girls (buurtschap Wernhout) met de eerste prijs aan de haal. De nummer één in de Sterklasse is Da's Pech, Nijlpaard Weg (buurtschap 't Stuk). Het had na de prijsuitreiking in Zundert centrum een stuk gezelliger kunnen zijn. Nu keren deelnemers en bezoekers vanwege de natte moesson echter weer snel huiswaarts. En dat is lang geleden. "Tien jaar hebben we geen regen gehad,” maakt Erwin Martens, namens de organisatie fotograaf van het Kindercorso, volledigheidshalve duidelijk.

Surf voor de volledige uitslag van Kindercorso 2022 naar kindercorso.corsozundert.nl/kindercorso/uitslag