Afbeelding
Foto: Yvonne Vermeulen

‘Een kabelbreuk lijkt simpel, tot je ziet hoeveel kabels er in de kast zitten’

Door: Yvonne Vermeulen Algemeen

Remco werkt als Storings- en Onderhoudsmonteur bij SCHÜTZ Benelux gevestigd op industrieterrein Moerdijk. SCHÜTZ is sinds 1958 een wereldwijd opererend marktleider op het gebied van hoogwaardige verpakkingssystemen voor transport en opslag van vaste en vloeibare stoffen. Met ruim 200 enthousiaste collega’s produceert SCHÜTZ dagelijks grote aantallen IBC’s, Stalen Vaten en PE-drums.

Remco, wat doe je precies als Storings- en Onderhoudsmonteur? 

“Sinds februari 2022 vervul ik de rol van Ploegcoördinator. Bij aanvang van mijn shift lees ik eerst de overdracht van de vorige ploeg door. Indien er acute storingen opdoen, pak ik mijn kar met gereedschap en ga ik aan de slag. Het is namelijk van groot belang dat de productie niet te lang stil komt te liggen.“

Hoe ben je bij SCHÜTZ terechtgekomen? 

“In 2009 ben ik gestart als uitzendkracht in de functie van Heftruckchauffeur. In deze periode heeft SCHÜTZ mij de mogelijkheid gegeven om vast in dienst te treden en mijzelf verder te ontwikkelen binnen de organisatie. Eerst naar de functie van Productiemedewerker op de IBC productie afdeling en vervolgens ben ik middels een externe opleiding doorgegroeid tot Onderhoudsmonteur op de Maintenance afdeling.

Ik zie hier verschillende machines, kun jij daar allemaal mee overweg? 

“Zoals je kunt zien zijn er al veel posities binnen ons productieproces geautomatiseerd. Door het werken met verschillende machines, heb je ook te maken met verschillende problemen en storingen. Elke machine heeft zijn eigen bouwtekening. Deze tekeningen helpen ons bij het oplossen van de storingen. Een kabelbreuk lijkt simpel op te lossen tot je ziet hoeveel kabels er in een kast zitten. Als je die allemaal na moet lopen kun je er best even mee bezig zijn.”

Hoe is het om storingsmonteur te zijn?

“Voor mij is het elke dag weer een mooie uitdaging. In de functie van Storingsmonteur werk je zowel met elektrische als mechanische apparatuur. Dit maakt het werk zeer divers. Het ene moment ben ik bezig met zeer complexe kleine draadjes, terwijl ik niet veel later tot mijn bovenarm in het vet sta.“

Er zijn natuurlijk niet altijd storingen, waar houd je je verder mee bezig? 

“Op het moment dat er geen acute storingen zijn, dan richt ik mij op preventief onderhoud. Op het planbord bij ons op de afdeling staat beschreven welk onderhoud er plaats moet vinden. Sommige machines kijken wij routinematig na. Bij andere machines moet er met regelmaat een onderdeel vervangen worden. In principe is er altijd iets te doen en dat is nou juist wat ik zo fijn vind aan de job. Ik hou er namelijk helemaal niet van om stil te zitten.

Wat vind jij de grootste uitdaging in je functie?

“Op het moment dat de lasmachine stil komt te vallen. Hier maak ik namelijk een uitdaging van voor mijzelf. In principe heeft de afdeling altijd een aantal kooien op (nood)voorraad staan. Hiermee wordt voorkomen dat de productie stil komt te liggen. Toch probeer ik de storing zo snel mogelijk te verhelpen, want dan hoeft de voorraad niet gebruikt te worden.

Hoe ziet je rooster er uit?

“Ik werk middels een 5-ploegenrooster. Hierdoor verschuift mijn werkweek steeds een stukje. In principe heb ik elke werkweek hetzelfde ritme. Mijn cyclus begint met twee ochtenddiensten, vervolgens twee middagdiensten en ik sluit mijn werkweek af met twee avonddiensten. Voor mij is dit rooster ideaal. Ik heb echt het gevoel dat dit mij veel vrije tijd oplevert. Op werkdagen tussen maandag en vrijdag focus ik mij vooral op acute storingen. Op werkdagen die in het weekend vallen heb ik juist weer meer tijd voor grote klussen en onderhoud aan ons machinepark.”

Ben je van plan om bij SCHÜTZ te blijven werken? 

“Jazeker, ik ga nergens heen! Dat ik de kans heb gekregen om een opleiding te volgen en door te kunnen groeien in de functie waar ik nu zit, geeft mij het gevoel van waardering op de werkvloer en dat ik er toe doe. Ik ben SCHÜTZ daar dan ook nog altijd heel erg dankbaar voor!”

Naam: 

Remco van Oosterhout

Leeftijd: 

37 Jaar

Woonplaats: 

Dinteloord

Functie: 

Storingsmonteur

Opleiding: 

Begonnen bij SCHÜTZ als Heftruckchauffeur en intern opgeleid. Eerst Mechatronica niveau 3, daarna niveau 4.

Remco van Oosterhout

Afbeelding