Pastor Embregt Wever: 'Als kind had het geloof al een sterke aantrekkingskracht op mij'
Pastor Embregt Wever: 'Als kind had het geloof al een sterke aantrekkingskracht op mij' Foto: Corine Roks

Pastor Embregt Wever: ‘Blij dat ik mijn late roeping heb gevolgd’

Door: Corine Roks Algemeen

ZUNDERT - Per 1 juli 2022 is het pastoraal team van de parochies Christus Koning in de gemeente Zundert en Sint Franciscus in de regio Rucphen versterkt met een nieuwe pastor. Zijn naam is Embregt Wever. Hij werkte voorheen voor de Mariaparochie in Den Bosch en bruist van ambitie binnen zijn nieuwe functie.

De nieuwe pastor stelt zich voor aan de hand van enkele vragen.

Wat deed U voorheen?

“Ik was sinds 2013 werkzaam binnen de Mariaparochie in Den Bosch waarbij ik me vooral richtte op beleidszaken. Daarnaast bekleedde ik een functie bij het Bisdom van ‘s- Hertogenbosch waar ik de taak had om de Diaconie binnen de parochies te versterken en te ondersteunen. Denk daarbij aan zieken-, armen- en vreemdelingenzorg. Toen ik door het Bisdom Breda werd benaderd voor deze pastorale functie, leek me dat een mooie kans om mijn roeping te volgen.”

Wat is uw roeping?

“Als kind had het geloof al een sterke aantrekkingskracht op mij, ik overwoog zelf om tot het klooster toe te treden. Hoe ouder ik werd, hoe duidelijker mijn roeping zich openbaarde. Luisteren naar mensen en een helpende hand reiken, dat wilde ik. Daarom besloot ik op 40-jarige leeftijd, na een jaar van bezinning, te starten met de hbo- opleiding Theologie.”

Kunt U iets vertellen over uw onthaal binnen de parochies Christus Koning en Sint Franciscus?

“De presentatieviering, die ik voorging, vond plaats op 17 juli. Deze werd gehouden in de Willibrorduskerk van Sint Willebrord. Verschillende koren uit de tien kerkdorpen waren present. Na afloop volgde een gezellig samenzijn in gemeenschapshuis De Lanteern. De reacties van het team, koorleden en parochianen waren hartverwarmend.”

Wat zijn uw ambities binnen het pastoraat?

“Geloofsoverdracht en geloofsverdieping. Momenteel zijn FamCat vieringen in voorbereiding. Fam staat voor familie, Cat voor Catechese; geloofsverdieping voor het hele gezin. Deze bijeenkomsten, inclusief Eucharistieviering, staan onder andere in het teken van de Communie- en Vormselvoorbereiding. Maar ook jongeren en mensen die de verdieping zoeken, wel of niet gelovig, zijn welkom. Deze vieringen krijgen een meer interactief karakter en gaan gehouden worden op de zondag in zowel Zundert als Sint Willebrord.”

Waaruit bestaan uw taken als pastor?

“Naast het voorgaan van de vieringen en de Katholieke rituelen rond de grote momenten in een mensenleven als uitvaart, trouwviering of doop, beidt de pastor vooral een luisterend oor. Mensen hebben daaraan vaak behoefte. Dat kan zijn naar aanleiding van het overlijden van een dierbare, of als mensen worden geconfronteerd met bijvoorbeeld ziekte. Ook begeleiden wij de vrijwilligers die onmisbaar zijn binnen ons team. Daartussen houd ik ruimte vrij voor eigen gebedsmomenten en een stille dag. Om die reden werk ik 32 uur, verdeeld over zes dagen.”

Een stille dag?

“Ja, maar stilte is meer dan de afwezigheid van geluid. Verstilling zit in jezelf. Ik heb deze stille dag nodig voor inspiratie, dat ik dan weer kan delen met mijn parochianen.”

Wilt U nog iets vertellen over de persoon Embregt?

“Ik ben zestig jaar en woon sinds kort in de pastorie van Zegge. Ik ben niet getrouwd en woon alleen. In mijn vrije tijd fiets en wandel ik graag. Af en toe uit ik me kunstzinnig met het maken van een schilderij en of een boetseerwerk. Ik ben blij dat ik mijn ‘late’ roeping heb gevolgd. Wij mensen hebben elkaar nodig en God heeft mij de taak gegeven om hierin begeleidend te zijn.”