Beeld van de herdenking op de Vloeiweide.
Beeld van de herdenking op de Vloeiweide. Foto: Charles Luijten

Grote belangstelling voor herdenking drama Vloeiweide

Door: Addo Sprangers Algemeen

RIJSBERGEN - Op de Vloeiweide vond zondag de jaarlijkse herdenking plaats van het oorlogsdrama dat zich daar in de vroege morgen van 4 oktober 1944 afspeelde.

DOOR CHARLES LUIJTEN

Op die plaats lieten bij de overval door een Duitse commandogroep vier gezinsleden van het boswachtersgezin Neefs het leven alsook vijf leden van de aldaar aanwezige verzetsgroep. Daags na de overval werden acht gevangen genomen verzetsstrijden in het Mastbos onder Breda gefusilleerd. 

Applaus

De publieke belangstelling zondag bij het herdenkingsmonument op de Vloeiweide viel goed te noemen. Dat bleek echter niet het geval in de kerk zondagmorgen. “Triest dat dit in een katholiek dorp als Rijsbergen te moeten constateren, terwijl er in de wereld nog steeds oorlog is,” zo reageerde een teleurgestelde bezoeker. De plechtigheid begon zondagmorgen om half elf met een eucharistieviering in de Sint Bavokerk, muzikaal opgeluisterd met enkele hymnen door harmonie Sint Cecilia die hiervoor aan het einde van de dienst een geweldig applaus in ontvangst mocht nemen. Voor elk van de zeventien slachtoffers van het oorlogsdrama op de Vloeiweide werd bij het noemen van zijn of haar naam een waxinelichtje aangestoken. Bezoekers spraken na afloop van een erg mooie kerkelijke viering waarin pastoor Hans van Geel voorging.

Dodenappèl

Om twaalf uur was er een Stille Tocht vanaf de Hellegatweg naar het monument. Diverse kransen werden op de gedenkplaats gelegd.  Hierna was het dodenappèl waarbij de namen van alle slachtoffers werden voorgelezen. De ceremonie werd zoals gebruikelijk muzikaal omlijst door Sint Bavokerkkoor Voluntate. The Last Post werd geblazen door Gijs van Kuijck van harmonie Sint Cecilia. De herdenking werd ook deze keer verrijkt met vertegenwoordigingen van respectievelijk het Veteranenkorps Gemeente Zundert en de Bond van Wapenbroeders. De herdenking werd afgesloten met het zingen van het Wilhelmus. Theo Rombouts en de vrijwilligers van het Vloeiweidecomité, onder wie de verkeersregelaars, kunnen met grote tevredenheid terugzien op het verloop van de herdenking. 

Afbeelding
Afbeelding