Beeld van het Nationaal Schoolontbijt in de Annaschool.
Beeld van het Nationaal Schoolontbijt in de Annaschool. FOTO GEMEENTE ZUNDERT

Burgemeester met leerlingen Sint Annaschool aan ontbijt

ZUNDERT - Burgemeester Joyce Vermue at donderdagochtend niet thuis, maar in de Sint Annaschool, samen met leerlingen daar. Dat gebeurde in het kader van het Nationaal Schoolontbijt.


DOOR CHARLES LUIJTEN


Landelijk blijken veel kinderen ‘s morgens met een lege maag naar school komen. Dat druist tegen alle gezondheidsregels in. Om dit breed onder de aandacht te brengen, is de actie Nationaal Schoolontbijt in het leven geroepen.


Initiatief

Eigenlijk is het hierbij de bedoeling is dat scholen er zich zelf voor aanmelden, dan wel een bakker. Omdat er bij de Gemeente Zundert echter geen aanmeldingen waren binnengekomen, nam zij het initiatief om zelf contact te zoeken. Het resultaat daarvan was dat op de Sint Annaschool aan de Berkenlaan in Zundert leerlingen donderdagochtend samen burgemeester Joyce Vermue het ontbijt gebruikten. 


Gezond

Regelmatig horen en lezen we dat in veel gevallen ongezond of helemaal niet wordt gegeten, met alle gevolgen van dien. Gebruik van gezond voedsel, met name voor kinderen, is dan ook erg belangrijk. Het kan goed zijn dat daarbij niet alles wat op het bord ligt even smaakvol wordt gevonden. ’Eten wat de pot verschaft’ is een bekende slogan. Dat was op de Sint Annaschool het geval.

 

Buffet

In totaal 24 leerlingen van groep 6 schoven aan voor het ontbijt. Er stond een buffet klaar dat menigeen ‘s morgens wellicht graag wel voorgeschoteld zou krijgen. Croissantjes, tomaat, komkommer, zuivel en belegde broodjes met ham, kaas en kipfilet, geleverd en samengesteld door een Zunderts cateringbedrijf. De leerlingen konden daaruit een eigen keuze maken. “Dat er kinderen zijn die van huis gaan zonder eerst te hebben ontbeten, komt óók in Zundert voor,” weet onderwijzer Peter Schoenmakers. “Geen zin, uit gemakzucht of haast kunnen daarvan de oorzaak zijn. En wie kan uitsluiten dat geen sprake is van verborgen armoede?” [n]


'Wie kan uitsluiten dat geen sprake is van verborgen armoede?'