Burgemeester Vermue (l) ondertekent de overeenkomst.
Burgemeester Vermue (l) ondertekent de overeenkomst. FOTO GEMEENTE ZUNDERT

Samenwerking Saver en Gemeente Zundert nu officieel

ZUNDERT - Saver is vanaf 1 januari 2023 de nieuwe afvalinzamelaar in de gemeente Zundert. Burgemeester Joyce Vermue bekrachtigde afgelopen week de overeenkomst door het plaatsen van haar handtekening. Hiermee is de samenwerking officieel.


DOOR ADDO SPRANGERS


De gemeente Zundert kent per 1 januari niet alleen een nieuwe afvalinzamelaar. Vanaf die datum zijn er nog andere veranderingen in de inzameling van huishoudelijk afval. Huishoudens krijgen drie containers: naast de huidige GFT-container komen er containers bij voor restafval én voor oud papier en karton. Restafval wordt nu nog opgehaald in de bekende blauwe tariefzakken van zestig liter. Die zakken worden vervangen door een minicontainer van 140 liter. Op de container voor restafval is straks het zogeheten diftar-principe van toepassing. Bij diftar (gedifferentieerde tarieven) geldt: hoe minder restafval iemand aanbiedt, hoe lager de kosten. De precieze toepassing van diftar wordt volgens de Gemeente Zundert in 2022 duidelijk. 

Bij restafval verandert ook de inzamelfrequentie. Restafval wordt straks één keer in de vier weken ingezameld. Dat gebeurt momenteel nog één keer per twee weken. Eigen papier of karton moet nu nog gebundeld of in eigen dozen worden aangeboden. Hiervoor in de plaats komt een minicontainer van 240 liter. De inzamelfrequentie blijft één keer per vier weken. De huidige GFT-container, die momenteel één keer per twee weken en in de zomer één keer per week wordt opgehaald, blijft gewoon bestaan. Ook de inzamelfrequentie verandert niet. Plastic, metalen en drankkartons (PMD) kunnen blijven worden aangeboden via de bekende PMD-zakken, de inzamelfrequentie van één keer per twee weken blijft gehandhaafd. 

Hiernaast vervangen ondergrondse glascontainers de huidige, bovengrondse glascontainers. Dit laatste moet zorgen voor een betere uitstraling van de omgeving en voor minder geur- en geluidsoverlast. Verder komen er brenglocaties voor luiers en incontinentiemateriaal. [n]


'Huishoudens
krijgen straks
drie containers'