V.l.n.r. ereleden, Patrick van Ostaaijen,  John Haast en René Gommers.
V.l.n.r. ereleden, Patrick van Ostaaijen, John Haast en René Gommers. FOTO CHARLES LUIJTEN

Helpt Elkander trots op bevlogen trio

ZUNDERT - Het onlangs gehouden jubileumfeest van buurtschap Helpt Elkander zal in ieder geval René Gommers, John Haast en Patrick van Ostaaijen nog lang heugen. De drie werden door de 75-jarige buurtschap, tijdens de laatste editie van Corso Zundert goed voor een tweede prijs, benoemd tot erelid vanwege hun grote verdiensten voor Helpt Elkander.


DOOR CHARLES LUIJTEN


Op het moment dat de voorbereidingen voor Corso Zundert weer in zicht komen, staan René Gommers, Patrick van Ostaaijen en John Haast als vanouds te popelen. De drie zijn dan ook echte corsofanaten. Het Zundertse Bloemencorso heeft het trio stevig in haar greep. De mannen halen herinneringen op aan hun ervaringen bij Helpt Elkander.


Dia-reportage

Precies een week voor de grote dag waarop het Bloemencorso door de straten van de Zundertse dorpskom trok, op 26 augustus 1961, werd René Gommers geboren. Hij komt bij uw verslaggever over als iemand die het liefst eerst de kat uit de boom kijkt. Dat blijkt het geval. Als 10-jarig manneke stak hij namelijk pas voor het eerst zijn koppie met krullen om de hoek van de bouwplaats waar de buurtgenoten van Helpt Elkander bezig waren met de bouw van de corsowagen Colimacon. “Je komt goed van pas, jongeman. Ga maar wat kartonnen nu je toch hier bent,” zei een van de bouwers die hem over de bol aaide. Het zorgde ervoor dat de kleine René meteen besmet raakte met het corsovirus. “De buurtschap bouwde twee wagens toen. Op de zogenoemde B-wagen figureerde ik als slak en met deze wagen behaalden we de achtste prijs.” René Gommers was ooit voornemens te verhuizen naar Raamsdonksveer, zodat hij dichter bij het werk zou zitten. “Het corso betekende voor mij echter zoveel dat we in Zundert zijn blijven wonen,” zegt René die in 1984 van het hele corsogebeuren in zijn buurtschap een dia-reportage maakte. 


Latjes

De inmiddels 54-jarige John Haast was nog maar net vijf jaar oud toen hij als Prinsenzoontje van Koningin Juliana en Prins Bernhard op de praalwagen getiteld ‘Nederland en Oranje’ figureerde. Dat was in het jaar 1973. Zijn uit Rijsbergen afkomstige pa, timmerman van beroep, was een fanatieke corsobouwer bij Helpt Elkander. “Ik ging als kleine brak regelmatig met hem naar de bouwplek. Alles moest in die tijd met behulp van latjes, karton en spijkers worden gebouwd. Delen aan elkaar lassen kwam pas vele jaren later,” herinnert hij zich.


Jeugd

Patrick van Ostaaijen werkt voor zijn dagelijkse boterham bij Johan Hereijgers in Rijsbergen. Van jongs af aan al toonde hij interesse in het corso. “De bouwtent stond slechts een paar huizen van ons af. Als kind geraak je al snel betrokken bij het corso. Dat is mijns inziens ook de kracht van het corso. Het spreekwoord ‘wie de jeugd heeft, heeft de toekomst’ is ware taal,” zegt Patrick. Op zijn zesde nam hij de dahlia in zijn mollige handjes om die een plaatsje te geven bij het bloemen steken. Toen de corsostoet voor de vijftigste keer door Zundert trok, zagen de duizenden toeschouwers hem op de wagen figureren. Buurtschap Helpt Elkander heeft een eigen artiestengroep. Wanneer Hé-Cabaret op de planken staat, ontbreekt 49-jarige Patrick Van Ostaaijen daarbij beslist niet. [n]