winnaar Rinus Schalk
winnaar Rinus Schalk Foto: Niels

Bloedstollende finale bij C-driebandenkampioenschap

Sport en vereniging

ZUNDERT - Op vrijdagavond moesten de 16 beste biljarters uit de voorronde zich melden voor de 8e finale. Acht wedstrijden waarvan telkens de winnaar zich plaatste voor de uiteindelijke finale op zaterdagmiddag 22 oktober.

Marcel Peeters moest het in de 1e partij opnemen tegen Guus Harkx. Met nog een eindspurt van 5 caramboles moest Marcel toch nog het loodje leggen tegen Guus, 12-15. De eerste finalist op zaterdag was een feit. Tegelijkertijd op het andere groene laken bekampten Wim Roelands en José Michielsen elkaar, wat uiteindelijk resulteerde in een overwinning van José. Het was nu de beurt aan Frans Havermans tegen Harrie Roelands. Harrie kon die avond geen vuist maken en moest toezien hoe Frans na 36 beurten de finish aantikte. Wim van Hoof kreeg Erik Hessels tegenover zich en wist de partij winnend af te sluiten. Niek Voermans moest proberen om Rinus Schalk te verschalken en slaagde daar ook in. De wedstrijd van Peter Mertens tegen Rien Marijnissen was er ééntje waar menig toeschouwer van gesmuld hebben. Eindstand 14-15 in het voordeel van Rien. Aangezien Rien op zaterdag niet kan spelen vanwege vertrek vakantie, kon in zijn plaats de biljarter van alle verliezers met de beste moyenne zich alsnog plaatsen voor de zaterdag en dat werd Rinus Schalk. Kees Martens nam het op tegen Guust Zagers. Guust beleefde een niet al te beste vorm en moest toezien hoe Kees het naar 15 beurten uitmaakte met een gemiddelde van 0,6. In de wedstrijd Arian van Oosterhout tegen Richard Marijnissen, kon Richard het Arian niet al te moeilijk maken en won Arian naar 31 keer krijten.

Dan naar zaterdag 22 oktober, de grote finale. Om 13.00 uur trapten Wim van Hoof en Rinus Schalk af voor de kwartfinale. Rinus kwam als beste uit die match, ondanks dat Wim nog op het laatst een serie van 3 en 4 uit zijn mouw schudde. Op het andere strijdtoneel stonden Guus Harkx en Kees Martens tegenover elkaar. Eindresultaat 15 tegen 14 voor Guus. Bij een Achtmaals onderonsje tussen Niek Voermans en Frans Havermans tikte Frans eerder dan zijn tegenstander, de finish aan. José Michielsen moest ten strijde trekken tegen Arian van Oosterhout. Ook José had niet de vorm van de dag ervoor en kwam niet verder dan 9 gemaakte driebanden. De halve finalisten waren nu bekend en daar trof Guus Harkx opponent Rinus Schalk. Guus kwam 3 caramboles te kort en Rinus was de eerste finalist. Op de andere speeltafel bekampten Frans Havermans en Arian van Oosterhout elkaar. Arian was geen schim meer van hetgeen hij eerder op die middag had laten zien en moest toezien hoe Frans de finaleplaats bemachtigde. Arian tegen Guus speelden om de 3e en de 4e plek, wat resulteerde in een victorie voor Arian na 51 keren op te staan van hun stoel.

Nu de finale. Frans Havermans tegen Rinus Schalk. Het zou een bloedstollende finale worden waar nog maanden lang over gepraat zal gaan worden. Frans begon van acquit met 2 driebanden. Na 8 beurten stond de teller bij Frans al op 7 waar Rinus slechts één carambole tegenover stelde. Bij de 14e beurt was de tussenstand 10 voor Frans tegen 3 voor Rinus. Frans stevende af op de titel. Er kwam echter een kentering in de wedstrijd en Frans zelf moest toezien dat hij maar liefst 14 poedels achter elkaar maakte wat voor Rinus goed uitkwam. Hij richtte zich op en kwam in de 30e beurt zelfs op gelijke hoogte, 11-11. Het werd nadien nog 13 tegen 13. In de 33e beurt kwam Frans op matchpoint en moest Rinus dus aan de bak. Door spanningen en de druk omgeven, slaagde Frans er wederom in om 9 poedels achter elkaar op het scorebord neer te zetten. Rinus rook zijn kans en in de 42e toer werd hij C-driebandenkampioen van Zundert. Rinus, die eigenlijk al op vrijdag was uitgeschakeld maar alsnog op zijn gemiddelde op zaterdag mocht aantreden omdat een andere finalist zich had afgemeld, bleek uiteindelijk de sterkste.