Arjan Bakx, hier bezig met het selecteren en rubriceren van historische foto's.
Arjan Bakx, hier bezig met het selecteren en rubriceren van historische foto's. Foto: Addo Sprangers

Arjan Bakx is gek op lokale historie: ‘Altijd bezig met erfenis van Zundert’

Door: Addo Sprangers Algemeen

ZUNDERT - Arjan Bakx is verzot op de historie van Zundert. Hij verzamelt dan ook werkelijk alles wat maar  te maken heeft met de geschiedenis van zijn dorp. Het resultaat is een meer dan imposante collectie van tienduizenden foto’s, documenten, boeken en naslagwerken, naast een minstens zo indrukwekkende collectie van memorabilia en bijzondere voorwerpen. Nadeel: zijn woning slibt langzaam maar zeker dicht met spullen.

Een rondleiding door zijn huis aan de Bredaseweg heeft iets weg van een wandeling door een klein labyrint. Van de ene naar de andere kamer, langs zelf gecreëerde paadjes die voeren langs kasten, stellages, dozen en kratten vol met informatie en items die betrekking hebben op de geschiedenis van Zundert. Mappen vol met nauwkeurig gerubriceerde foto’s van de meest uiteenlopende onderwerpen, naast porseleinen vazen, veilingkratten en reclamevoorwerpen. Voor de 57-jarige Arjan Bakx is geen onderwerp te gek.

Blindelings

Het mooie en ook knappe is dat hij alles in een oogwenk en blindelings weet te vinden. Hij trekt een map uit zijn collectie om te laten zien waar het allemaal mee is begonnen: de ansichtkaart die hij voor zijn elfde verjaardag ontving. In de meer dan veertig jaren die volgden, groeide zijn verzameling uit tot wat het nu is, en het einde is nog niet in zicht. Dat begint logistiek gezien inmiddels wel een probleem te worden. “Ik heb eigenlijk veel te veel spullen om alles nog overzichtelijk te houden. Alles is volledig gerubriceerd, toegankelijk en ontsluitbaar. Mijn mogelijkheden en de ruimte hier zijn echter ook begrensd.” De meest voor de hand liggende oplossing is volgens Arjan Bakx de realisatie van een museum. “Daar ben ik enkele jaren geleden mee bezig geweest. Ik heb toen geprobeerd hier een oude boerenschuur aan de overkant te kopen. Deze wilde ik laten demonteren, restaureren en bij mij weer laten opbouwen om er mijn collectie in onder te brengen. Dat is toen helaas niet gelukt, maar het plan is er nog steeds. Stel je eens voor dat we in het centrum van Zundert een museum hebben met twee permanente tentoonstellingen over het corso en de boomkwekerijsector, met daarnaast ruimten voor andere activiteiten en deelexposities? Dat zou toch fantastisch zijn? Ik beschik over zó veel uniek materiaal. Bovendien zou ik in één keer een professionaliseringsslag kunnen maken. In mijn woning kan ik onmogelijk zorgen voor de meest ideale condities om mijn collectie in te bewaren.”

Hoofdbrekens

Als het gaat om de spreekwoordelijke erfenis van Zundert, kent het enthousiasme van Arjan Bakx geen grenzen. Je zou bijna kunnen zeggen dat hij bezig is met een missie. “Ik heb het voorrecht dat ik deze verzameling onder mij mag hebben,” stelt hij. “Dat creëert een verplichting in het heden en naar de toekomst. Als iemand mij nu om informatie vraagt, wil ik daar redelijkerwijs invulling aan kunnen geven. Met het oog op de toekomst moet ik ervoor zorgen dat deze verzameling straks goed terechtkomt.” Dat eerste lukt aardig. Als het gaat om de geschiedenis van Zundert, geldt Arjan Bakx inmiddels als een populaire vraagbaak voor verenigingen, media en individuele belangstellenden. De toekomst bezorgt hem naar eigen zeggen echter wel wat hoofdbrekens. “Ik moet er bijvoorbeeld wel voor zorgen dat ik mijn dochter niet tekortdoe. Aan sommige items die ik aanschaf hangt af en toe best een pittig prijskaartje. Het liefst zou ik een stichting oprichten en de collectie aan deze stichting overdragen, zodat het voortbestaan van mijn collectie wordt geborgd.”