Bas van den Bogaert, voorzitter Moerse Boys: ‘Help vooral daar waar de nood echt het hoogst is’
Bas van den Bogaert, voorzitter Moerse Boys: ‘Help vooral daar waar de nood echt het hoogst is’ Foto: Charles van Campenhout

Hoge energielasten? Moerse Boys houdt vinger aan de pols

Door: Addo Sprangers Algemeen

Hoge energierekeningen maken dat bij veel maatschappelijke organisaties, gemeenschapshuizen en sportverenigingen de nood hoog is. Om te voorkomen dat zij hun deuren moeten sluiten, wil de Gemeente Zundert bijspringen. Momenteel houdt zij zich bezig met de voorbereiding van deze regeling. Bas van den Bogaert, voorzitter van Moerse Boys, verwacht dat zijn club voorlopig nog wel gevrijwaard kan blijven van schrikbarende energielasten.

De reden? Dankzij een vast contract betaalt de club momenteel een laag tarief voor haar energie. “Bovendien zijn we dankzij eerdere investeringen in zonnepanelen op het dak vrijwel volledig zelfvoorzienend qua stroom,” zegt hij. “Daar hebben we wel geluk mee. Het zorgt ervoor dat we onze leden niet extra hoeven te belasten. Er is wel een al tijdens de ledenvergadering van 2019 afgesproken contributieverhoging doorgevoerd, maar dat heeft dus niets te maken met de situatie waar we nu mee te maken hebben.” Toch houdt Van den Bogaert de vinger aan de pols. Zo is er al wel geld gereserveerd voor eventuele financiële tegenvallers. “Mochten we echt tegen enorme meerkosten aanlopen, dan kun je altijd nog maatregelen nemen. Niet douchen na de trainingen bijvoorbeeld, maar wél na de wedstrijden.” Met het opzetten van een zogeheten verduurzamingsteam binnen de vereniging sorteert Moerse Boys ook op andere wijze voor op de toekomst. “Door het elektriciteitsverbruik precies in kaart te brengen, kun je ook zien welke apparaten misschien vervangen of vernieuwd moeten worden. Alle kleine beetjes helpen.” Veel lof heeft hij voor het steunplan van de Gemeente Zundert. “Ik denk dan echter meteen: ‘Help vooral daar waar de nood echt het hoogst is’. Dat is ook wel kenmerkend voor Zundert.”