Zuster Therèse en beeldend kunstenaar Tom van Dessel poseren bij het schilderij.
Zuster Therèse en beeldend kunstenaar Tom van Dessel poseren bij het schilderij. FOTO ADDO SPRANGERS

Zuster Therèse onthult schilderij Bij De Nonnen

ZUNDERT - Bij De Nonnen. Dat is de naam van het schilderij dat de uitbaters van het gelijknamige restaurant aan de Molenstraat in Zundert cadeau hebben gekregen van de Zundertse kunstenaar Tom van Dessel. De 91-jarige zuster Therèse, voormalig bewoner van het vroegere Annaklooster waarin de horecazaak inmiddels tien jaar is gevestigd, mocht het kunstwerk afgelopen week onthullen.


DOOR ADDO SPRANGERS


Het 10-jarig bestaan van Bij De Nonnen kreeg daarmee extra kleur. Philip Nelemans en Pieter van Agtmaal tonen zich dan ook meer dan verguld met het geschenk van beeldend kunstenaar Van Desssel. “We staan hier op een historische plek,” aldus Philip Nelemans. “De nonnen hebben een geweldige bijdrage geleverd aan Zundert. Met ons restaurant proberen we dat te evenaren.” Het schilderij krijgt straks een prominente plek in het restaurant waar het voor de bezoekers goed is te zien. De oplettende bezoekers zal een deel van schilderij herkennen op het etiket van de flessen ‘nonnenwijn’ die ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van Bij De Nonnen in het assortiment zijn opgenomen. René Pijnenburg ontwierp het etiket. “Door slechts een fragment van het schilderij te gebruiken voor het etiket, valt er nog iets te ontdekken,” legt hij uit. “Dat is spannender dan eenvoudigweg het hele schilderij te gebruiken voor het etiket.”


Geschenk

Het met felle kleuren vervaardigde schilderij zelf laat, met op de achtergrond het pensionaat Sint Anna, een drietal nonnen zien. De figuur links stelt de gelovige en enigszins bescheiden non voor die zorgde voor de nodige devotie. In het midden is de strenge doch rechtvaardige non afgebeeld die verantwoordelijk was voor het onderwijs. Geheel rechts is de gezellige en wat Bourgondische non te ontwaren die in de keuken voor de voedzame maaltijden zorgde. “Het zou zomaar kunnen dat deze non de basis heeft gelegd voor de nu bestaande mooie horecaonderneming en het gewaardeerde restaurant dat Bij De Nonnen nu is,” stelt kunstenaar Tom van Dessel. Hij ging met het schilderij aan de slag nadat de uitbaters zich hadden laten ontvallen dat het het restaurant eigenlijk nog ontbrak aan een echte blikvanger aan de muur. “Na een eerste schets kreeg ik groen licht en ben ik begonnen met schilderen. Dat doe ik laag over laag. Uiteindelijk heb ik er een maandje over gedaan. Ik hoef niet van mijn kunst te leven. Omdat ik waardering heb voor jonge ondernemers als Philip en Pieter, heb ik besloten het schilderij aan hen te schenken.”

Herinneringen

Bij zuster Therèse brengt het bezoek aan Bij De Nonnen weer herinneringen aan vroeger naar boven. 

“Daar, linksboven, heb ik vroeger in het klooster geslapen,” vertelt ze, wijzend naar de eerste verdieping. 

Al heeft ook het gebouw in zijn huidige staat weinig verrassingen voor haar. “Ik ben hier al regelmatig een kopje koffie komen drinken, hoor.

Ik vind het heel fijn om hier af en toe eens binnen te lopen.” [n]



'Ik ben hier al
regelmatig
een kopje koffie
komen drinken,
hoor '