Adjo van Opdorp is al vijftig jaar lid: 'Dankzij de Harmonie heb ik mijn militaire dienst als muzikant mogen doen'
Adjo van Opdorp is al vijftig jaar lid: 'Dankzij de Harmonie heb ik mijn militaire dienst als muzikant mogen doen' Foto: Malou Evers

‘Bij Harmonie Nut en Vermaak is het één grote familie’

Door: Addo Sprangers Algemeen

ZUNDERT - Voor jubilaris Adjo van Opdorp was zijn inmiddels 50-jarige carrière als hoornblazer bij Harmonie Nut en Vermaak een min of meer vrijwillig verplichte keuze.

“Na een schoolconcert ben ik bij de Harmonie gegaan,”vertelt hij. Ik was tien of elf jaar en wilde toch ergens bij gaan. Voordat ik mocht meedoen, is er nog een afgevaardigde van de Harmonie bij ons thuis geweest. ‘Als je eraan begint, moet je het ook afmaken’, werd er gezegd. Ik ben meteen als blazer bij de Harmonie toegetreden. In die tijd had je veel instrumentale muziek, zoals trompetmuziek van de Gebroeders Brouwer. Iedereen wilde trompet spelen, ook ik, maar dat ging natuurlijk niet. Ik werd dan ook vriendelijk verzocht om aan de hoorn te gaan. Via een muziekboek voor de trompet heb ik de basisgrepen voor de hoorn geleerd. Later ben ik alsnog trompet in een carnavalsband gaan spelen. Bij de Harmonie heb ik op de hoorn mijn partijtjes meegespeeld, al heb ik nooit de tegenwoordig verplichte diploma’s gehaald. Leuk is wel dat ik dankzij de Harmonie mijn militaire dienst als muzikant heb mogen doen. Tijdens de vier maanden durende basisopleiding heb ik één keer een schuttersputje gegraven. Na twee maanden kreeg ik al keukendiensten omdat het wel duidelijk was dat ik muzikant zou worden. Ik kwam terecht bij het Tamboer- en Fanfarekorps Limburgse Jagers en heb nog meegedaan aan taptoes. Dankzij de Harmonie kom ik onder de mensen. Thuis was ik vroeger enigst kind, ik had niet veel vriendjes. Bij de Harmonie is het één grote familie.”