Scholieren steken de handen uit de mouwen tijdens de Nationale Boomfeestdag.
Scholieren steken de handen uit de mouwen tijdens de Nationale Boomfeestdag. FOTO JACK MATHIJSSEN

Bij Boomfeestdag draait het om kinderen

ZUNDERT - Ruim 400 basisschoolleerlingen uit Zundert en Hoogstraten hebben afgelopen woensdag deelgenomen aan de 65ste Nationale Boomfeestdag. Met bussen kwamen ze naar Business Centre Treeport (BCT) op Hazeldonk.

 

DOOR JACK MATHIJSSEN


Enthousiaste kinderen, die werden bezig gehouden met een miniconcert van Mylène en Rosanne. 

Maar eerst waren er workshops rondom natuur en milieu, en moesten de bomen in potten worden gedaan. Met een boswachter gingen ze op pad. Ook werd een insectenhotel geopend achter Treeport, en werden bloemzaadjes gestrooid voor de bijen.


Educatief programma

Het werd een groot feest voor de kinderen, die met een educatief programma op de scholen goed waren voorbereid, aangestuurd door de leden van de Zundertse Kinderraad. Na de zomervakantie werd er al gestart met de voorbereidingen, door lessen te geven uit de Bomenmap van Stichting Nationale Boomfeestdag. Ook kwamen diverse professionals uit de bomenwereld langs op de scholen om gastlessen te verzorgen. 

Onder het thema ‘(met) Bomen werken!’ stond dit jaar de boomkwekerij centraal. De boomkwekerij legt de basis voor nieuwe bomen en bossen in ons land en ook in het buitenland. 

Misschien werden deze dag ook kinderen getriggerd om te gaan kiezen voor een groen beroep. De boomteeltsector is immers een ontzettend belangrijke sector in Zundert en de lokale en regionale economie.


Bosplantsoen

Samen met burgemeester Joyce Vermue, minister Christianne van der Wal-Zeggelink (Natuur en Stikstof) en dijkgraaf Kees-Jan de Vet(Waterschap Brabantse Delta) werden ruim duizend bomen en struiken geplant. In een grote bomencirkel aan de snelweg werden er grotere bomen geplant rond een kleine vijver. Daarna werden iets verderop drie grensbomen geplant op de grens tussen Nederland en België. 

Achter het kapelletje van de Mosten waren andere kinderen weer druk in de weer met de aanplant van kleiner bosplantsoen. Bij de Boomfeestdag draait het om de kinderen. Door het planten van een boom ontdekken zij dat ze zelf heel laagdrempelig iets kunnen doen voor beter klimaat en voor een gezondere leefomgeving. Het stimuleert hen om duurzame keuzes te maken en zich in te zetten voor de natuur. Verspreid over het hele land hebben zo’n 100.000 kinderen maar liefst 200.000 bomen geplant.

Fenomeen

Staatsbosbeheer richtte in 1957 de Boomfeestdag op. 

Op 10 april 1957 werd de eerste Boomfeestdag, toen nog Boomplantdag geheten, georganiseerd. In dat jaar plantten 1.600 leerlingen in Apeldoorn enkele honderden bomen. 

Sinds die tijd is de Boomfeestdag uitgegroeid tot een fenomeen en planten er elk jaar 100.000 kinderen zo’n 200.000 bomen en struiken. 

Er zijn inmiddels in die 65 jaar door zo’n 5 miljoen ruim 13 miljoen bomen geplant. Onder het motto ‘ieder kind een boom’ wil Stichting Nationale Boomfeestdag ieder kind in aanraking brengen met bomen en bossen om hen zo inzicht over de natuur bij brengen. [n]