Hans Walter: 'Het is een mooie uitbreiding van onze portfolio'
Hans Walter: 'Het is een mooie uitbreiding van onze portfolio' Foto: Addo Sprangers

Terugkeer optredens in Van Goghkerkje

Door: Addo Sprangers Algemeen

ZUNDERT - Gedurende twintig jaar werden er in het Van Goghkerkje in Zundert klassieke concerten gegeven. Met de komst van het coronavirus echter gooide de werkgroep die deze concerten organiseerde het bijltje erbij neer. Stichting Theater Zundert probeert het initiatief nu nieuw leven in te blazen.

“We vinden het belangrijk om Zundert via een brede programmering met cultuur te laten kennismaken,” aldus Hans Walter, bestuurslid en programmeur van Stichting Theater Zundert. “De concerten in het Van Goghkerkje horen daar zeker bij. Uit vrees dat het initiatief een stille dood zou sterven, hebben we als Stichting Theater Zundert de handschoen opgepakt. Het zou toch mooi zijn als we de klassieke concerten weer op kunnen zetten. We hebben daarom een tijdje terug contact gelegd met een afvaardiging van het Van Goghkerkje. Daar was men ons zeer ter wille en graag bereid om met ons mee te denken. Tegen een onkostenvergoeding kunnen we daar gewoon de ruimte weer gebruiken en daar zijn we uiteraard heel blij mee. We ervaren de manier van samenwerken als heel prettig.” 

Pilot

De doorstart van de concerten is vooralsnog in de vorm van een pilot gegoten, dit om te zien of er nog genoeg belangstelling is voor de concerten. Hans Walter: “Voor dit jaar hebben we in ieder geval nog één voorstelling geprogrammeerd. Op zaterdag 17 december is er de aftrap met een optreden van Vocaal Ensemble s’OTTOvoces als een soort kerstconcert. Aansluitend programmeren we het komende kalenderjaar nog vier voorstellingen. In eerste instantie richten we ons op het publiek dat voorheen ook al naar de klassieke concerten kwam. Daarbij ging het altijd wel om enkele tientallen bezoekers per voorstelling. Dat aantal hopen we straks natuurlijk te kunnen uitbreiden.”

Spannend

De organisatie van professionele theatervoorstellingen in de gemeente Zundert vindt sinds kort plaats onder de vlag van Stichting Theater Zundert. Voorheen viel het theaterprogramma nog onder de verantwoordelijkheid van Stichting CultuurCentrum Zundert, geruime tijd ook beheerder van het nu nog altijd met het opschrift CultuurCentrum Zundert gesierde gebouw aan de Molenstraat. Na een aantal roerige jaren werd het in het bezit van de Gemeente Zundert zijnde pand, voorheen ook wel aangeduid als respectievelijk Van GoghCentrum en CultuurCentrum Zundert De Schroef, in juli 2020 voor in ieder geval de duur van twee jaar uiteindelijk werd gesloten. Het betekende dat Stichting CultuurCentrum Zundert op zoek moest naar een nieuwe locatie. Die werd gevonden in gemeenschapshuis Koutershof in Rijsbergen. Hier worden de nieuwe voorstellingen van het afgelopen maand gestarte theaterseizoen, dat loopt tot mei volgend jaar, nog steeds ‘gewoon’ gegeven. Al is het nog steeds een tijdelijke oplossing. Het is nu wachten op het nieuwe ontmoetingscentrum dat straks op de plek van De Schroef moet verrijzen. Met het opnieuw organiseren van klassieke concerten in het Van Goghkerkje laat Stichting Theater Zundert in ieder geval zien dat zij in de tussentijd niet stilzit. “Het is een mooie uitbreiding van onze portfolio,” zegt Hans Walter. “Leuk om te doen ook, maar tegelijkertijd heel spannend enorm spannend. Je zag na de coronapandemie al dat mensen toch wat voorzichtiger zijn geworden. Het heeft ongetwijfeld een kleine aanloop nodig, maar als de eerste bezoekers over de drempel heen zijn, wordt het hopelijk een succes.” 

Optreden Vocaal Ensemble s’OTTOvoces, zaterdag 17 december om 16.00 in het Van Goghkerkje aan het Vincent van Goghplein 1 in Zundert. Tickets via www.theaterzundert.nl