Informatiebijeenkomst Wonen voor Senioren

RIJSBERGEN - KBO Rijsbergen organiseert op 7 december om 14.30 uur in de Koutershof te Rijsbergen een informatie bijeenkomst voor alle senioren in de gemeente Zundert. Els van Daal, projectleider wonen en zorg van KBO Brabant, zal ons meenemen in de huidige woonsituaties, de ontwikkelingen en aan de hand van casussen duidelijk maken wat er op ons af komt. Zij geeft daarbij aan de hand van concrete cijfers en prognoses een indringend beeld waar we als samenleving voor komen te staan, ook in de gemeente Zundert. 


Om welzijn, wonen en zorg bij een dubbele vergrijzing en toenemende tekorten aan zorgpersoneel goed vorm te kunnen blijven geven is een krachtenbundeling van senioren met vrijwilligers, plaatselijke (zorg)organisaties en gemeente noodzakelijk. Nu wachten senioren vaak te lang of hebben verkeerde verwachtingen waardoor zij niet goed zijn voorbereid op verminderende vitaliteit en -gezondheid die met veroudering samenhangen. Ze gaan pas iets ondernemen als het feitelijk te laat is en verliezen daarmee de regie. 

Om te komen tot bewustwording in het proces over wat helpt om goed geborgd ouder te worden, met daarbij best passende woonvorm en netwerk, hebben we een informatiebijeenkomst georganiseerd.

Zoals zij stelt: ‘We kunnen niet meer wachten, in de zorg is het al 5 over 12, het grote tekort aan geschikte woningen is bijna niet meer in te lopen, we staan met de vergrijzing voor een groot maatschappelijk vraagstuk waarvan de urgentie nog lang niet genoeg doorgedrongen is, noch bij gemeentes, noch bij corporaties, noch bij senioren, noch bij de samenleving’. 

Daarom zijn bij deze bijeenkomst ook de wethouder en vertegenwoordigers van Thuisvester en Avoord uitgenodigd zodat zij u kunnen informeren over de actuele stand van zaken. 

Maar het belangrijkste is dat u met uw vragen en zorgen de gelegenheid krijgt om deze in het interactieve deel van de bijeenkomst aan de orde te stellen.

We hopen dat dit een eerste aanzet is om met velen te komen tot bewustwording en goed georganiseerde burgerparticipatie die de gewenste leefbaarheid, zorg en woonvormen helpt realiseren. 

Dit met het doel dat het voor de inwoners van onze gemeente nú en in de toekomst goed wonen is, in een goede balans en samenhang.[n]