Freens (blauw board) met daarnaast van Bakel, op de voet gevolgd door de Bruyn.
Freens (blauw board) met daarnaast van Bakel, op de voet gevolgd door de Bruyn. Foto: FOTO P.L. FREENS

Freens (16) grijpt Open Belgische SUP Titel

Sport en vereniging

SINT WILLEBRORD - In het Oost-Vlaamse Gent werd op zondag 19 december het Open Belgisch Kampioenschap SUP in de Long Distance gehouden. Met een start en finish op de Watersportbaan en een parcours daartussen door de historische binnenstad van Gent werd in totaal een afstand van 10,5 kilometer afgelegd.

In een veld van 60 deelnemers waar met name de Nederlandse en Belgische top bijeen was werd de 16 jarige Donato Freens uit St. Willebrord knap 1-e. Tot op de laatste kilometer was de strijd nog onbeslist. Freens en de uit Krommenie afkomstige Joep van Bakel gingen zij aan zij op weg naar de finish op de voet gevolgd door van Bakel’s team mate Kjell de Bruyn (Boechout, BE). In een spannende eindsprint werd de wedstrijd beslist in het voordeel van Freens, gevolgd door van Bakel en de Bruyn die de derde plaats in het algemeen klassement en als eerste Belg de nationale titel veroverde.

“Na het Wereldkampioenschap afgelopen september in Hongarije waar ik een knappe 8-e plaats heb behaald tussen de absolute wereldtop, is mijn vertrouwen gegroeid. Ik weet nu dat ik op een goede dag met de allerbesten ter wereld meekan en dat geeft mij rust en vertrouwen in aanloop naar en tijdens wedstrijden. De afgelopen weken heb ik in Duitsland, Nederland en Frankrijk aan de start gestaan van sterk bezette wedstrijden. Van de 5 evenementen heb ik er 4 gewonnen. Eind januari staat de GlaGla race met rood genoteerd in mijn agenda. Deze wedstrijd word gehouden op een Frans bergmeer met duizend deelnemers aan de start waaronder ook vele wereldtoppers. Dit is een iconische en vermaarde race waar ik graag mijn stempel op wil drukken. 

Mijn voorbereiding is erop gericht om daar zo goed mogelijk aan de start te verschijnen en te proberen om vooraan te eindigen.”

Over Stand Up Paddling
Stand Up Paddling, ofwel suppen in het kort, is de snelst groeiende watersport en ideaal vermaak voor jong en oud. Deze vrij nieuwe sport is overgewaaid vanuit Hawaii, maar tegelijkertijd ideaal om op de mooie Nederlandse wateren te beoefenen. Iedereen kan leren suppen en ultieme vrijheid op het water ervaren. Bovendien gebruik je tijdens het suppen ongeveer 95% van je spieren om vooruit te komen en je balans te bewaren. Het is dus de ideale manier om te ontspannen in de vrije natuur terwijl je aan je conditie werkt. De mogelijkheden zijn eindeloos, zo kun je rustig de natuur verkennen, je volledig afmatten in een race of toertocht, tot rust komen met yoga, je hart sneller laten kloppen terwijl je grote golfen bedwingt maar ook eenvoudig ravotten en plezier hebben met je vrienden en familie. Zoveel alternatieven en het enige wat je nodig hebt zijn een board en een peddel!