Tot aan Etten-Leur krijgt verkeer van rechts straks voorrang op de Bredasebaan.
Tot aan Etten-Leur krijgt verkeer van rechts straks voorrang op de Bredasebaan. Foto: Corine Roks

Verkeer van rechts krijgt straks voorrang op Bredasebaan in Sprundel

Door: Corine Roks Algemeen

SPRUNDEL - Bewoners van buurtschap De Boskrekels uit Sprundel zijn verrast met de reactie van de Gemeente Rucphen op hun melding met betrekking tot de verkeersveiligheid. Een onoverzichtelijk kruispunt aan de Bredasebaan was hun inzet, waarbij ze een eenvoudige verkeersspiegel als oplossing zagen. De Gemeente Rucphen komt nu met een verrassende oplossing; een verkeersinrichting waarbij verkeer van rechts voorrang heeft. En dit over het hele traject tot aan de grens van Etten-Leur.

Directe aanleiding tot een melding verkeersveiligheid was de komst van een erfafscheiding op de hoek Boterstraat- Bredasebaan. Buurtbewoners werden hierdoor geconfronteerd met de onoverzichtelijke situatie op het kruispunt waarbij ook de aanwezige bomenrij parten speelt. “Daags voor Oudjaar kreeg ik dit bericht in mijn mailbox, gestuurd door de Gemeente Rucphen naar aanleiding van onze melding over de onveilige kruising Bredasebaan, de oostelijke weg die Sprundel met Etten-Leur verbindt,” geeft buurtbewoner Jan van Loon inleidend aan. Samen met een aantal buurtbewoners, onder wie Ronald Schoonhoven, uitte Van Loon zijn bezorgdheid na de plaatsing van de afrastering. “Die volgens de juiste procedure is aangevraagd en geplaatst. Maar nu deze is geplaatst heeft het verkeer vanuit onze wijk weinig zicht op het verkeer van rechts. Dat de Gemeente Rucphen voor deze oplossing heeft gekozen stemt ons positief. Deze maatregel zal zeker bijdragen aan het reduceren van de snelheid, temeer omdat deze voorrangssituatie voor de gehele straat op Sprundels grondgebied gaat gelden. Als je ziet hoe hard op dit traject soms gereden wordt, we zijn blij met dit voorstel.”

Verkeersspiegel

Ondanks de positieve ontvangst van dit bericht willen de heren een kanttekening plaatsen: “Een spiegel blijft wenselijk. Verkeer van rechts heeft in dit voorstel voorrang maar dat moet je ook krijgen. In de praktijk is het vaak ‘nemen en geven’ in het verkeer.” Vooral de oversteek voor fietsers vanaf hun wijk vindt de jonge vader Ronald Schoonhoven zorgelijk. “Met name voor onze jonge wijkbewonertjes. Die moeten altijd oversteken om op het fietspad te komen, zowel richting Sprundel als Etten-Leur. En onze bakfiets moeten we over de haaientanden heen zetten om zicht te hebben op naderend verkeer. Vandaar de wens voor een verkeersspiegel tegenover de Boterstraat.”

Voorrang

Wethouder René Lazeroms, portefeuillehouder verkeer, over de nieuwe verkeersinrichting: “Het verkeer op de Bredasebaan heeft nu voorrang. Het is een zestig kilometerweg en dat mag beter tot uiting komen. Naar aanleiding van de melding heeft de werkgroep Verkeer, met daarin ambtelijke vertegenwoordigers en de politie, de situatie onder de loep genomen. Deze werkgroep komt een aantal malen per jaar bijeen om verkeerszaken te bespreken en adviseert het college van burgemeester en wethouders. Het advies richting college in deze zaak luidde de kruising in te richten als gelijkwaardig kruispunt. We hebben besloten om deze verkeersinrichting over het hele traject uit te rollen. Aan verkeer van rechts moet voorrang worden verleend, dit geldt voor beide richtingen. Hiermee is de voorrangssituatie op alle kruisingen eenduidig, dit maakt het voor de weggebruiker overzichtelijker en herkenbaarder. Zeker gezien de inrichting van de doorgaande wegen in de nabije omgeving waarbij ook de maximale snelheid van zestig kilometer geldt.” Als voorbeeld noemt de wethouder de Klein Zundertseweg. Hij benadrukt: “Attentieborden zullen weggebruikers waarschuwen voor de gewijzigde verkeerssituatie.” Een dezer weken wordt het verkeersbesluit opgesteld waarna het ter inzage komt te liggen en bezwaar kan worden ingediend.