De Bruijn slaat als ondernemer een nieuwe weg in: 'Er zijn meer dan genoeg ambitieuze politici binnen de gemeente Rucphen, over mijn opvolging maak ik me geen zorgen'
De Bruijn slaat als ondernemer een nieuwe weg in: 'Er zijn meer dan genoeg ambitieuze politici binnen de gemeente Rucphen, over mijn opvolging maak ik me geen zorgen' Foto: Corine Roks

Ex-wethouder De Bruijn blikt terug: ‘Vanuit het wielrennen maakte ik kennis met de politiek’

Door: Corine Roks Algemeen

RUCPHEN- Martien de Bruijn heeft op 31 december afscheid genomen van zijn functie als wethouder bij de gemeente Rucphen. Unieke kansen in de houtbranche en dan met name in de systeembouw voor tiny houses, waren voor dit besluit doorslaggevend. In een openhartig interview vertelt De Bruijn over zijn politieke start en zijn loopbaan als wethouder RVP, een functie die hij twaalf jaar lang heeft vervuld.

“Vanuit het wielrennen maakte ik kennis met de politiek,” aldus de Willebrordse De Bruijn. “Naast Hubert, de wielerwinkel waar ik vaak kwam, woonde Nil Brouwers, oprichter van de Rucphense Volkspartij. Drie termijnen was Brouwers wethouder, daarna keerde hij terug in de raad. Hij zag wel potentie in mij en nodigde me uit om eens een partijvergadering bij te wonen. Het was augustus 2005, een politieke kennismaking met grote gevolgen.”

Juridisch advies

Precies op deze avond kwam gedifferentieerde huur ter sprake, een heet hangijzer binnen de partij. Als deeltijdstudent Rechten had de 24- jarige De Bruijn direct een mooi onderwerp voor zijn studieproject met als bonus een juridisch advies richting de partij. “Binnen de wetgeving van toen bleek inkomensafhankelijke huur niet toegestaan. Mijn advies haalde de media, dit alles aan de vooravond van de gemeentelijke verkiezingen.”

Fractievoorzitter

Met 407 voorkeursstemmen vloog De Bruijn de politiek in. “Ik werd fractievoorzitter van de RVP met een pittige oppositie tegenover me. Het was een heftige tijd waarin ik naast mijn studie fulltime in het palletbedrijf van mijn vader werkte. Voor de politiek offerde ik al mijn vrije tijd op.”

Wethouder

Partijgenoten en wethouders Jos Schijven en Bram Thijsse zagen wel muziek in De Bruijn als opvolger. Om deze ambitie waar te maken, wilde de student eerst zijn universitaire opleiding Recht en Management behalen. In één jaar voltijdstudie wordt de bul behaald, Cum Laude welteverstaan. Martien de Bruijn hierover: “Op 7 april 2010 studeerde ik af, op 8 april werd ik officieel beëdigd als wethouder.” De 28- jarige De Bruijn ging hiermee de geschiedenis in als een van de jongste wethouders binnen de gemeente Rucphen. Drie termijnen bekleedt hij uiteindelijk deze functie met als kers op de taart het jaar 2018 waarin zijn partij de verkiezingen wint.

Projecten

Als mooiste project in zijn loopbaan benoemt De Bruijn de omleiding Rucphen-Sprundel-Sint Willebrord: “Een moeilijk project met vele hobbels. Mijn voorgangers waren er al jaren mee in voorbereiding, het is fijn dat in mijn bestuursperiode de realisatie plaatsvond, al was dit niet gemakkelijk.” De ex- wethouder doelt hierbij op de belangen van verschillende partijen waarmee hij vaak rond de tafel zat. Ook gepaste trots bij de invulling van De Binnentuin. “Vooral de komst het zwembad. Een proces waarin het college nauw heeft samengewerkt met de raad. Een moeilijk dossier waarin we samen uiteindelijk tot een mooi resultaat zijn gekomen.”

Keerzijde

De Bruijn hoopt met zijn verhaal jongeren aan te sporen om ambities binnen de politiek om te zetten in daden. Over de keerzijde meldt hij: “Je staat altijd aan en op sommige dingen heb je ook als wethouder geen invloed. Helaas denken burgers daar wel eens anders over. Ik heb integriteit hoog staan en heb me altijd voor honderd procent ingezet.” 

Achtergrond

Op de achtergrond blijft De Bruijn betrokken: “Voor begeleiding en advies binnen mijn partij waarbij ik een beroep kan doen op mijn ervaring.” Hij heeft er alle vertrouwen in dat zijn functie goed wordt opgevolgd, zowel binnen zijn partij als binnen de coalitie. “Er zijn meer dan genoeg ambitieuze politici binnen de gemeente Rucphen, over mijn opvolging maak ik me geen zorgen,” besluit de ondernemer.

Afbeelding