Druk overleg over welke gebouwen straks plaats moeten krijgen in 'Democracity'.
Druk overleg over welke gebouwen straks plaats moeten krijgen in 'Democracity'. Foto: Daniël van Overveld

Jeugd bouwt eigen ‘stad’ in gemeentehuis Rucphen

Door: Daniël van Overveld Algemeen

RUCPHEN - Leerlingen van basisschool Het Palet hebben vrijdag in de raadzaal van het Rucphense gemeentehuis hun eigen fictieve stad, genaamd ‘Democracity’, gebouwd. Dat deden ze als verschillende fracties binnen een gemeenteraad. Ze stemden over welke gebouwen of voorzieningen binnen de stad mochten komen. Het spel is een initiatief van ProDemos, pleitbezorger voor democratie en rechtsstaat, om kinderen te leren over democratie en wat daar allemaal bij komt kijken.

De zestien scholieren en de juf komen met de fiets aan bij het gemeentehuis. Daar worden ze door een medewerker van ProDemos, verschillende raadsleden van de VVD en wethouder Suzanne Breedveld-de Ruiter (CDA) enthousiast ontvangen. Na hun jassen aan de kapstok te hebben gehangen, nemen ze plaats in de raadzaal. Daar wordt het spel aan hen geïntroduceerd en uitgelegd. Vervolgens wordt de groep in vieren gesplitst en krijgen de leerlingen de taak om in groepjes van vier een partij te vormen. Eerst moeten de taken van voorzitter, woordvoerder, secretaris en partijlid verdeeld worden. “Dat hebben ze veel sneller gedaan dan wij dat doen,” grapte de raadsleden. Nadat de taken onderling verdeeld zijn, kunnen de groepjes aan de slag om hun partijnaam, partijprogramma en slogan te bedenken. Daar krijgen ze tien minuten de tijd voor. Na onderling gediscussieerd te hebben, zijn de volgende partijen gevormd: De Jeugdpartij, Groen, Plezier en Milieu, Natuur en Kinderrechten en Partij voor de Natuur. Een groene raad dus.

Polarisatie

“Je ziet dat de partijen vooral kiezen voor onderwerpen waar de kinderen zelf mee betrokken zijn,” vertelt wethouder Suzanne Breedveld. Als wethouder die gaat over zorg en onderwijs, vindt ze het belangrijk dat ze er bij is en dat de scholieren hieraan meedoen. “Het belangrijkste dat ze hier leren, is om rekening met elkaar te houden. Dat is belangrijk om de huidige polarisatie in de politiek tegen te gaan,” vertelt ze. “Hier leren ze om compromissen te sluiten en hun argumenten te onderbouwen.” Na dat de partijen zichzelf bekend hebben gemaakt, mogen ze allemaal vier gebouwen uitkiezen en vervolgens op volgorde zetten welke ze het liefst zien in Democracity.

Debat

“Hebben ze wel winkels uitgekozen? Ik zie volgens mij alleen maar voorzieningen,” lacht het ondertussen aangeschoven raadslid Hilde Suijkerbuijk (VVD). Het valt de raadsleden op dat de leerlingen vooral dingen gekozen hebben die ‘leuk’ zijn. “Ze hebben zich, op het moment dat ze gebouwen uit mochten kiezen, helemaal niet meer aan hun partijprogramma gehouden,” constateert raadslid Ad Jongenelis. Na een kwartier pauze wordt het tijd om te bepalen welke gebouwen er in Democracity komen. Er volgen verschillende rondes waarin de partijen stemmen over welke gebouwen in de stad komen. Na een paar rondes begint de stad aardig te vullen. Per ronde mogen de partijen steeds meer vragen stellen en met elkaar debatteren. Zo stelt de Jeugdpartij voor om een daklozenopvang te plaatsen. Daar worden goede vragen over gesteld, bijvoorbeeld over de naleving van de coronamaatregelen in de opvang of hoe daklozen die van buiten af Democracity komen, zich er thuis kunnen voelen. Na een aantal rondes zijn alle voorzieningen die zijn aangenomen door de raad geplaatst in de stad. Er kan worden teruggeblikt op een leuke, leerzame ochtend voor zowel scholieren, docenten, raadsleden als wethouder.