Laura Matthijssen: 'Ik ben de afgelopen periode erg actief geweest achter de schermen'
Laura Matthijssen: 'Ik ben de afgelopen periode erg actief geweest achter de schermen' Foto: Corine Roks

Wethouder Laura Matthijssen: ‘Verbinden ligt me goed, heb ik ontdekt’

Door: Corine Roks Algemeen

RUCPHEN - Als RVP-wethouder Laura Matthijssen-de Jong gevraagd wordt naar haar bestuursperiode van de afgelopen vier jaar, luidt het sleutelwoord ‘verbinden’. Ze kijkt terug op een termijn waarin ze mensen, verenigingen en instanties heeft samengebracht om een collectief doel te verwezenlijken. Een functie die haar prima past, zo is de conclusie. 

“Ik ben de afgelopen periode erg actief geweest achter de schermen. Door de pandemie werden publieke uitingen tot een minimum beperkt.” De wethouder met portefeuille Cultuur benoemt: “Zoals het Gemeentelijk Muziek Concours, de Cultuurprijs waarbij de genomineerden slechts één persoon konden uitnodigen en onlangs de overdracht van het Scoutinggebouw waarbij de jonge scouts ontbraken door de welbekende reden.” Deze beperkingen gaven de wethouder wel meer ruimte voor een andere portefeuille waarvoor zij de verantwoording draagt. “Vrijwilligerswerk. Juist in coronatijd heb ik veel contacten kunnen leggen met verenigingen en vrijwilligers. Samen hebben we gekeken hoe we in coronatijd toch wat activiteiten konden oppakken. De Strandspelen van Sprundel zijn daarvan een mooi voorbeeld.” De portefeuille Vrijwilligerswerk/- organisaties blijkt veel raakvlakken te hebben met de portefeuille Zorg die collega-wethouder Suzanne Breedveld onder haar hoede heeft. “We hebben veel projecten samen opgepakt, zoals een uitbreiding cliëntondersteuners. Dit valt onder de noemer Wmo, maar het zijn de vrijwilligers die mensen de juiste weg wijzen in zorgaanvraag. Een ander voorbeeld is de buurtsportcoach waarbij de verbinding met scholen en vrijwilligers wordt gezocht.”

Stimuleren

De wethouder heeft geïnvesteerd in de kunstvorm muziek. “Zo belangrijk om dit al op jonge leeftijd aan te bieden. In contacten met de basisscholen zijn er plannen gesmeed om muziekonderwijs regulier aan te bieden, dit met hulp van de fanfares en harmonieën uit de verschillende kernen. Sjors Sportief/ Sjors Creatief is uitgebreid met diverse muziekaanbieders.” De wethouder kijkt met gepaste trots op de samenwerking met Bibliotheek West-Brabant. “Waarbij we projecten hebben ontwikkeld om het lezen al op zeer jonge leeftijd te stimuleren. Dit in samenwerking met de scholen en peuterspeelzalen,” waarbij zij aanvult: “Dit heeft niet alleen een positieve invloed op de kinderen, ook de wat minder geletterde ouder heeft baat bij deze stimulans, zo blijkt in de praktijk.” Op het gebied van ICT-beveiliging was er de afgelopen periode alertheid geboden. “Gemeentes werden geconfronteerd met een aanval op hun systemen. De systemen van Rucphen bleken voldoende beschermd. Toch hebben we extra geïnvesteerd in de ICT-beveiliging om toekomstige aanvallen te kunnen pareren. Onze medewerkers hebben ook een cursus aangeboden gekregen om bewuster om te gaan met mailverkeer en zo hackmails te herkennen.”

Digi-Taalhuis

De wethouder heeft ook goed nieuws te melden met betrekking tot de digitale wereld: “De ontwikkeling van het Digi-Taalhuis. Een soort laagdrempelige cursus waarin mensen wegwijs worden gemaakt in de digitale omgeving, met name gericht op het online maken van afspraken, het regelen van aanvragen en het digitaal bankieren. Het Rijk verlangt steeds meer op dit gebied en niet iedereen is daar handig in. Deze cursussen zullen in de loop van 2022 worden aangeboden en is primair bedoeld voor laaggeletterden.” In de Toekomstvisie van de gemeente Rucphen krijgen dorpshuizen een meer prominente plek. De wethouder hierover: “Er komen meer middelen beschikbaar voor deze culturele en maatschappelijke centra. Hiermee heeft het college in coronatijd al een begin gemaakt door de financiële strop ruim te compenseren.”

Stappenplan

Dat plannen van de gemeente aan de bureautafel worden bedacht en uitgewerkt is wat betreft Matthijssen passé. “We hebben een nieuw stappenplan ontwikkeld waarbij onze inwoners vanaf het begin worden betrokken. Dus niet meer door inspraak op een voorgelegd plan, maar vanuit de behoefte van de gebruikers. We hopen hiermee ook jongeren te enthousiasmeren. Om deze doelgroep te bereiken willen we gebruik maken van verschillende media. Ook binnen de wijken willen we gebruik maken van een meer doelgroepgerichte benadering.”

Uitdagingen

Een derde termijn ziet Matthijssen wel zitten. “Een combinatie van Cultuur en Toerisme, al dan niet gecombineerd met de portefeuille Sport. In de Binnentuin liggen nog uitdagingen.” Tot slot concludeert wethouder Matthijssen: “In de afgelopen bestuursperiode, waarbij ik veel contact had met verenigingen en vrijwilligers, heb ik toch wel ontdekt dat ik graag onder de mensen ben. Verbinden ligt me goed, daarop wil ik sowieso voortborduren.”