Afbeelding
FOTO REMKO VERMUNT

Wie heeft de snelste hond van Roosendaal?

ROOSENDAAL - Wie wordt de snelste hond van Roosendaal? Wie heeft de mooiste Duitse herder? En welke hond is het snelst tijdens de Spaanse Happy Dog Survival? Het antwoord op al die vragen krijgen we op zaterdag 23 en zondag 24 juli tijdens het grootste hondenweekend dat de gemeente Roosendaal ooit heeft gekend. "Roosendaal wordt de nummer 1 hondenstad", lacht Arian Tak.


De vader van Arian, Simon Tak, richtte veertig jaar geleden Kringgroep de Plantage op. Een hondenvereniging met zo'n dertig eigenaren van Duitse herdershonden die wat meer uit hun hond willen halen en hun vrije tijd daar, met alle plezier aan willen besteden. "Die club bestaat nu veertig jaar en zo'n zeven jaar geleden heb ik het voorzittersstokje van mijn vader overgenomen", legt Arian Tak uit. Omdat veertig jaar toch al een behoorlijke tijd is, is het volgens Arian Tak tijd voor een feestje. "Daarom komen we op 23 en 24 juli met een groot hondenfeest in de gemeente Roosendaal."


Nederlands Kampioenschap

Tijdens die twee dagen staan er tal van activiteiten op de planning voor Duitse herders, maar ook voor alle andere honden. Van workshops tot demonstraties en van een wandeling tot echte wedstrijden. "We organiseren bijvoorbeeld het Open Nederlands Kampioenschap voor Duitse herders. Iedereen met een Duitse herder (met stamboom) kan zich via de DHRN aanmelden om mee te doen aan deze wedstrijd." De Duitse herders worden gekeurd door officiële keurmeesters. "We hebben zes keurmeesters uit Duitsland en drie van hen staan later ook op het WK in Neurenberg." Arian verwacht minstens 150 herders op bezoek te krijgen. "Vroeger zou dat aantal veel hoger hebben gelegen, maar je merkt toch dat, zoals bij alle andere sporten, het aantal deelnemers afneemt."


Spaanse sferen
Het hondenweekend van Arian Tak is ongeveer één maand eerder dan de doorkomst van de Ronde van Spanje. De Vuelta trekt op 21 augustus door Wouwse Plantage. "Daarom organiseren we op zondag 24 juli alvast de Spaanse Happy Dog Survival. Hierbij verwachten we zo'n 300 deelnemers die een parcours gaan afleggen van 4 of 6 kilometer." Natuurlijk worden de hondjes en de begeleiders beoordeeld op snelheid, maar ook de (Spaanse) outfits mogen hierbij niet ontbreken. "De honden moeten door het water, over strobalen heen en nog veel meer." Aanmelden kan via happydogsurvival.nl.


Workshops

"Er komt ook een bad van zo'n 60.000 liter op het terrein te staan met daaraan een aanloopsteiger en dan wordt er gekeken welke hond het verste kan springen tijdens Dock Diving" Naast verschillende andere wedstrijden zoals de DogFrisbee Games, zijn er ook workshops en demonstraties. "Iets wat nu helemaal hip is, is 'detectie' waarbij de neus van de hond goed getest wordt." Ook is er een mondioring demonstratie en er zijn behendigheidsworkshops. 

"We gaan ook een samenwerking aan met Zorgboerderij Power to get Up in Wouwse Plantage. We kunnen wel wat extra handjes gebruiken en daarom gaan zij twee wandeltochten uitzetten. Zij kennen de omgeving als geen ander. Tijdens de wandeltocht is er een quiz en aan het eind van de dag wordt de winnaar bekendgemaakt." Voor de honden is er zaterdagavond nog een heus diner. "Ze krijgen een menukaart met allerlei smaken, zoals lam, paard, struisvogel en zalm. Ze kunnen uit deze delicatessen hun favoriet kiezen en dit krijgen ze in een bijpassende voerbak met placemat geserveerd tijdens het diner." Voor de baasjes is er zaterdagavond nog een feestavond. "Ik verwacht mensen uit wel tien verschillende landen met allemaal een passie voor honden. Dat wordt erg gezellig met livemuziek."

Benieuwd naar het gehele programma? Kijk dan op: www.facebook.com/www.vdhkringroepdeplantage.nl.[n]