Ad Potters is blij met het witte anjerperkje dat straks in Rucphen wordt aangelegd.
Ad Potters is blij met het witte anjerperkje dat straks in Rucphen wordt aangelegd. Foto:Corine Roks

Veteranencontactgroep Rucphen maakt stappen

Door: Addo Sprangers Algemeen

RUCPHEN - Bijna een jaar geleden ontvouwde Ad Potters in deze kolommen zijn plan om een Veteranencontactgroep voor de gemeente Rucphen in het leven te roepen. In die missie is hij geslaagd. Sterker nog: inmiddels weten ook andere organisaties het gezelschap al aardig te vinden.

Dat laatste was ook precies wat Ad Potters voor ogen had. Hij wil veteranen graag ook zichtbaar maken in de maatschappij. “Met de Gemeente Rucphen trekken we nu hand in hand op bij de organisatie van de Veteranendag in de gemeente Rucphen, daags voor de Landelijke Veteranendag. Zo wordt er op 24 juni in het nieuwe dorpspark in Rucphen, tegenover de Sint Martinusschool, een voor de veteranen aangelegd perkje met witte anjers geopend. Daarmee geeft de Gemeente Rucphen zichtbaar erkenning aan de veteranen. Het Nederlands Veteraneninstituut in Doorn inspireert gemeenten om witte anjerperkjes aan te leggen. Een derde van de ruim 300 gemeenten in Nederland beschikt al over zo’n perkje. Daar komt nu dus ook Rucphen bij. Burgemeester Marjolein van der Meer Mohr was er zeer enthousiast over. Het is overigens nog een tijdelijke locatie. Er moet nog een definitief anjerperkje komen, waarvan ik hoop dat het ook echt een maatschappelijke functie krijgt. Het zou een plek kunnen zijn waar je schoolklassen uitleg geeft over veteranen, vrede en veiligheid. Hopelijk wordt het ook een herdenkingsplek met vlaggenmasten, waar bijvoorbeeld bij de Dodenherdenking een krans kan worden gelegd. De aanwezigheid van veteranen bij de Dodenherdenking of op Bevrijdingsdag kan extra cachet geven. Voorwaarde is dan natuurlijk dat daar bij de maatschappij en de veteranen zelf behoefte aan is. Er is in ieder geval al afgesproken dat wij als veteranencontactgroep bij de Dodenherdenking op 4 mei in Sint Willebrord ondersteuning zullen bieden.”

Laagdrempelig

Mooie initiatieven om de veteranen wat meer voor het voetlicht te halen. Toch vindt Ad Potters het vooral belangrijk om zogezegd meer veteranen aan boord van de Rucphense Veteranencontactgroep te halen. “In september vorig jaar hielden we de eerste bijeenkomst. Daar kwamen zo’n 25 veteranen uit de gemeente Rucphen op af. Een behoorlijk aantal, maar als je weet dat de gemeente Rucphen ruim 90 veteranen telt, is er natuurlijk nog veel te winnen. Toch bleek uit die eerste bijeenkomst dat er zeker behoefte is aan de veteranencontactgroep, al kreeg ik wel als boodschap mee dat er vooral niet te veel vergaderd moet worden. Het gaat erom elkaar ontspannen te kunnen ontmoeten. Laagdrempelig, dus beslist niet in een formele setting. Gewoon één keer per kwartaal een borrel drinken met elkaar. Het is geen parade met uniformen en medailles. We spreken als veteranen wel één taal, want we hebben - door de politiek gedreven - namens de BV Nederland overal ter wereld de kastanjes uit het vuur gehaald voor anderen die dat niet wilden of konden. Daar mogen we als veteranen trots op zijn. We hebben ons echter nooit het nut van een missie mogen afvragen. Het was altijd: ‘Voorwaarts, mars, de politiek heeft besloten’. Maar achteraf doet het wel iets met mensen. Neem nu het meerjarig onderzoek naar het wel of niet gebruiken van extreem buitensporig geweld door Nederlandse militairen in Nederlands-Indië. Dat doet zeer.” 

De eerstvolgende bijeenkomst van de Veteranencontactgroep Rucphen is op donderdag 24 maart om 19.30 uur in gemeenschapshuis D’n Hoge Dries in Schijf. Aanmelden via e-mail veteranenrucphen@gmail.com.