Op de regelmatige inspectieronde in de molen
Op de regelmatige inspectieronde in de molen Foto: Archief Molenstichting

Toon Hendrikx 15 jaar molenaar De Hoop Sprundel

Sport en vereniging

SPRUNDEL - Molenaar Toon Hendrikx combineerde vanaf 1 april 2007 het Sprundels vrijwillig molenaarschap met het draaien van de Rucphense Heimolen, met de gemeente Rucphen als eigenaar van beide molens. 

Toon hield als vrijwillige molenaar beide molens draaiende tot april 2011 en in de periode 1 januari 2014 tot 31 januari 2014. Vanaf 15 maart 2016 heeft Toon een molenaarscontract met Molenstichting ‘De Hoop Sprundel’, daar waar hij op de dinsdagen samenwerkt met Wim Aarts, Wim Heeren en de molenvrijwilligers.

Toon is vanaf 15 maart 2016 bevoegd vrijwillig molenaar en is sinds 17 maart 2007 in het bezit van het Getuigschrift uitgereikt door ‘De Hollandsche Molen’, de Vereniging tot Behoud van Molens in Nederland. 

Toon is ook vrijwillig molenaar op molen De Korenhalm in het Zeeuwse ‘s Gravenpolder. 

Toon is een ervaren molenaar

Molenaar zijn past precies bij Toon, hij kan er zijn energie helemaal in kwijt, in de molen is hij ‘eigen baas’. In een molen is er altijd van alles te doen en zeker als je een molen, zoals De Hoop, in een goede staat van onderhoud wenst te behouden. En dit vele werk uit zich in de vele complimenten die hij als molenaar samen met de andere vrijwilligers van de bezoekers en instanties mag ontvangen. 

Het zware werk in een molen wordt met behulp van de windkracht tot een minimum gereduceerd want met behulp van takels en het luiwerk hijs je alles naar de verschillende zolders. Van ‘Onder in de molen’, naar de meelzolder, de maalzolder, de luizolder en kapzolder zorgen de smalle houten trapjes, met de vele treden er voor dat hij en zijn collega molenaars aan bewegen niets te kort komen, zoals blijkt uit de snelheid waarmee zich door de molen bewegen.