Annie Gommers samen met 'haar' tandarts Hans van den Biesheuvel.
Annie Gommers samen met 'haar' tandarts Hans van den Biesheuvel. Foto:Charles Luijten

Annie Gommers stopt na 46 jaar als tandartsassistente

Door: Addo Sprangers Algemeen

SPRUNDEL - Maar liefst 46 jaar lang assistente zijn van een tandarts die toevallig net een jaar langer zijn beroep uitoefent. Het is een situatie die niet vaak zal voorkomen. In het geval van de 66-jarige Annie Gommers-Kuijstermans is het echter de realiteit. Komende maand zet ze een streep onder haar loopbaan bij de tandartsenpraktijk in Sprundel.

DOOR CHARLES LUIJTEN

Iedereen in Sprundel en velen daarbuiten kennen ongetwijfeld de in Sprundel geboren en getogen Annie Gommers-Kuijstermans. Ze herinnert zich nog ze in december 1975 voor een behandeling binnenstapte in de praktijk van tandarts Charles Monod de Froideville. “Toen al dat gepeuter in de mond gelukkig voorbij was, zei de tandarts op zoek te zijn naar een assistente. Nou, dat vond ik wel iets en ik ben per 1 februari 1976 in zijn praktijk gaan werken, waarin ook Hans van den Biesheuvel tandarts was,” vertelt ze.

Sint Willebrord

“Vóór die tijd deed ik administratief werk. Eigenlijk was ik veel liever tandartsassistente geworden, maar daarvoor bestond destijds nog geen opleiding,” vervolgt ze. De praktijk was in die tijd nog niet gevestigd in Sprundel maar in Sint Willebrord, waar ook Hans van den Biesheuvel in zijn witte jasschort toen al aan de cliënten vroeg de mond wat verder open te doen.

Overleden 

“Maar hij heeft mij dus niet als assistente aangenomen. Hij was op vakantie. Naast hem was er nog de heer Kuipers als derde tandarts. Laatstgenoemde en de eerder genoemde Charles Monod de Froideville zijn inmiddels overleden,” zegt Annie Gommers-Kuijstermans terwijl de een na de ander in het wit door het kantoortje heen loopt. Er loopt aardig wat personeel rond in de luxe praktijk aan de Noorderstede.

Tweede thuis

Tandarts Hans van den Biesheuvel, voor wie Annie Gommers dus al 46 jaar de rol van assistente vervuld, viert komende maand zijn zeventigste verjaardag. Op naam dag van Sint Joris, toevalligerwijs ook nog eens de naam van de schutterij in Rijsbergen waarvan hij lid is. “Een reden te meer om graag met hem op de foto te willen,” vindt Annie Gommers-Kuijstermans die met nadruk laat horen dat de vlakbij haar huis gelegen praktijd haar tweede thuis is. 

Gelach

“Ik heb inde loop der jaren heel wat bange gezichten in de wachtkamer zien plaatsnemen. Maar een gegil alsof een varken geslacht wordt, heb ik trouwens nooit gehoord. Wel gelach wanneer patiënten weer naar buiten liepen,” aldus zegt Annie, wier zus Tiny ook in de praktijk werkte: maar veertig jaar lang liefst.

Voorbereid

Het afscheid van haar zeer geliefde tandartsenpraktijk nadert nu met rasse schreden. De planning is april. Annie Gommers-Kuijstermans zegt er echter niet tegenop te zien. “Heb er mij al een beetje op voorbereid. Straks heb ik wat meer tijd voor de kinderen, kleinkinderen en natuurlijk mijn man Kees. Hij is van Schijf, heeft lang een eigen bedrijf gehad in metaal en vult nu zijn tijd met vrijwilligerswerk in het gemeenschapshuis hier in Sprundel,” besluit ze.