V.l.n.r. Anja Sukkel, Harry Vergouwen en Miranda van den Broek koesteren hun herinneringen.
V.l.n.r. Anja Sukkel, Harry Vergouwen en Miranda van den Broek koesteren hun herinneringen. Foto: Corine Roks

Majorettes nemen afscheid: ‘Hartsvriendinnen dankzij The Starshines’

Door: Corine Roks Algemeen

SINT WILLEBRORD - Jarenlang hebben Anja Sukkel uit Sint Willebrord en Miranda van den Broek uit Sprundel de majorettes van Sint Willebrord laten schitteren. Als instructrices leerden zij generaties jongeren showdans in combinatie met het baton. Nu, na een halve eeuw, vinden zij het goed geweest en hebben zij onlangs afscheid genomen. De baton wordt niet overgedragen, de majorettes van fanfare De Eendracht houden op te bestaan. Samen met het bestuur kijken de hartsvriendinnen terug op een prachtig hoofdstuk van De Eendracht, genaamd The Starshines.

Al op zeer jonge leeftijd sluiten de dames zich aan bij Fanfare De Eendracht. Anja in de eerste instantie als muzikant, waarna zij bij de oprichting van het eerste majorette team de overstap maakt. Ongeveer tien jaar later, midden jaren zeventig, wordt Miranda lid van de het team. Hoewel het leeftijdsverschil tien jaar bedraagt, hebben de dames veel gemeen. Ze worden hartvriendinnen die ook nog eens op dezelfde dag jarig zijn.

NK

Met gepaste trots toont Anja het vaandel van hun Nederlands Kampioenschap. “Dat was in 1987, met een team van zeventien wonnen we het goud in een optreden met nummers als ‘Music was my first love’ en ‘Eye of the tiger’.” Ze speelde destijds in de 1ste divisie en haalde de landstitel onder leiding van Anja die naast instructrice ook Miss Majorette was. “Een jaar daarvoor wonnen we alle bekers van het Gemeentelijk Muziek Concours (GMC Rucphen), zowel de fanfare, de drumband en de majorettes. Half jaren tachtig waren onze topjaren, we hadden destijds meer dan dertig leden bij The Starshines,” vult Miranda aan. In 1995 haalt ook Miranda het diploma majorette instructrice. Samen met Anja en hun team weten zij meerdere malen de beker in de wacht te slepen op het GMC.

Playbackshow

Met mooie herinneringen kijken de dames terug naar de jaarlijkse playbackshow. “Een feestelijke dag die van start ging met een fietstocht, gevolgd door een Brabantse koffietafel, en met in de avond een gezellige playbackshow. Weet je nog, Miranda, die keer dat we Sister Act speelden?” lacht Anja. “We waren eigenlijk een grote familie. Super was ook de bindingsavond, een soort aftrap voor de jaarlijkse kermis waarbij alle kermisexploitanten te gast waren, georganiseerd door De Eendracht,” aldus de dames die de verschillende locaties in herinnering nemen: “Fanfare De Eendracht is in 1925 opgericht met als vaste stek Café De Luma. Daarna is zij verhuisd naar Mark’s Dancing op het Emmausplein. Nu zijn we de vaste gasten van Café-Zaal De Kwast waar wij altijd op maandagavond onze repetities hadden.” De dames over de reünie die gehouden werd in het kader van het 70-jarig bestaan. “Zo leuk, we hebben dezelfde show opgevoerd als die van 1987, waarmee we het NK wonnen. Sommige waren hoogzwanger of net bevallen.”

COVID- virus

Penningmeester De Eendracht, Harry Vergouwen, over The Starshines: “Altijd het visitekaartje van de fanfare, maar tijden veranderen, er is zo veel aanbod voor de jeugd. Ook het COVID- virus heeft het ledenbestand geen goed gedaan, de spoeling bij de majorettes werd steeds dunner. We hebben de dames op 10 maart uitbundig in het zonnetje gezet en zijn heel trots op hun inzet van respectievelijk 54 en 45 jaar”. De dames hierover: “Wij zijn blij dat we de beslissing om te stoppen niet zelf hebben genomen, tot de laatste majorette hebben we lesgegeven.”