De locatie waar het theaterstuk straks wordt opgevoerd.
De locatie waar het theaterstuk straks wordt opgevoerd. Foto: Corine Roks

Theaterspektakel rond thema ondermijning

Door: Corine Roks Algemeen

RUCPHEN - Een bijzondere theaterproductie wordt op 13, 14 en 15 mei in Rucphen ten tonele gebracht. Niet binnen de muren van de schouwburg maar op een boerenerf aan de Vennestraat 1. Centraal in het theaterstuk staat ondermijning. Een boerengezin komt in gewetensnood als een dubieuze huurder interesse heeft voor de lege schuur. Plaatselijke muziekverenigingen en muzikanten zorgen voor de muzikale aankleding.

“Een erg actueel thema, verpakt in een theaterstuk waarbij we de samenwerking hebben gezocht met de lokale muziekverenigingen. Het spektakel stond voor 2020 gepland, maar net voor de repetities ging het land op slot. Dit herhaalde zich in 2021 en nu mogen we dan eindelijk het verhaal delen met het publiek. Dit op een prachtige locatie op het platteland van Rucphen,” aldus tekstschrijfster Wiske Sterringa.

Onderbuikgevoel

Rucphen is een van de vijf plaatsen die in beeld kwam voor deze productie. “We hebben ons gericht op gemeentes uit Zeeland en West- Brabant die te maken hebben met dit soort ondermijning. Behalve in Rucphen wordt het theaterstuk opgevoerd in de plaatsen Hilvarenbeek, Cuijk, Loon op Zand, Bernheze en Hilvarenbeek. We werken in alle dorpen met hetzelfde concept waarbij we te gast zijn bij een boerengezin en ondersteuning krijgen van de lokale muziekverenigingen en koren,” vult Wiske aan. Ondermijning is een vorm van criminaliteit waarbij de criminelen gebruik maken van legale diensten en bedrijven. Ondermijning heeft vaak te maken met de handel in en de productie van drugs. In dit geval wil de huurder de schuur gebruiken als autospuiterij, zo geeft hij te kennen. In werkelijkheid wil hij hierin een drugslab opzetten. Tuinders en veehouders hebben het vaak moeilijk door de wankele markt en de steeds strenger wordende regelgeving. Voor een fors bedrag kan de agrariër nu zijn leegstaande ruimte verhuren. Zijn onderbuikgevoel wuift hij weg, de vrouw des huizes vindt het maar niks en spreekt haar twijfels uit. De twee kinderen zijn verdeeld. “Op een luchtige manier wordt dit dilemma gepresenteerd, ondersteund met vrolijke muziek van lokale muziekverenigingen en muzikanten,” geeft de tekstschrijfster uitleg. Componist Bart van Dongen en Wiske Sterringa hebben elkaar al eerder gevonden bij het maken van succesvolle producties op locatie. De crimineel wordt gespeeld door acteur Björn van der Doelen, ook de rest van de crew bestaat uit professionals. De Rucphense familie van Kalmthout reageerde direct enthousiast op de vraag of zij haar erf beschikbaar wilde stellen. Melloney Suijkerbuijk van de Gemeente Rucphen hierover: “De gemeente vond dit concept, waarbij het theater naar de inwoners toe komt, wel heel uniek. Zij heeft haar medewerking verleend in de vergunningverlening, uiteraard binnen de geldende voorwaarden, en bij het faciliteren van bijeenkomsten.” De locatie aan de Vennestraat biedt plaats voor een binnen- en buitenopvoering. “In een enorme hooischuur waar we ook een soort foyer verwezenlijken. In het weekend voor de try-out komen we samen om te repeteren. Mochten lokale muziekvereniging of muzikanten zich alsnog willen aansluiten, dat kan. Stuur dan een mailtje naar info@eldorado2022.nl. Op onze website staan de partituren vermeld. Kaarten zijn vanaf 7 april te koop via deze website, kinderen tot en met twaalf jaar kunnen gratis mee. Het wordt een feestelijke voorstelling ondanks het beladen onderwerp,” besluit Wiske. [n]

www.eldorado2022.nl