Bram Thijsse overhandigt zijn advies aan Laura Matthijssen.
Bram Thijsse overhandigt zijn advies aan Laura Matthijssen. Foto: Corine Roks

Pleidooi voor voortzetting coalitie RVP, VVD en CDA

Door: Corine Roks Algemeen

RUCPHEN - Waren het voorheen de lijsttrekkers van politiek Rucphen die gezamenlijk de verschillende opties voor een coalitie verkenden, dit keer is er een informateur aangesteld om hierover advies uit te brengen. Informateur Bram Thijsse overhandigde maandagmiddag zijn eindverslag en advies aan RVP- lijsttrekker Laura Matthijssen. Zijn raadgeving luidt: voortzetting van de huidige coalitie, waarin vertegenwoordigd zijn de partijen RVP, VVD en CDA.

“Alle drie deze partijen hebben deze combinatie als voorkeur aangegeven. Mijn advies is gebaseerd op hun lange historie van samenwerking, hun stabiliteit en het vertrouwen dat de partijen in elkaar hebben om opnieuw vier jaar een coalitie te vormen,” onderbouwt Bram Thijsse.

Voorkeur

Alle zes de partijen hebben op uitnodiging van Thijsse een vragenlijst ingevuld, gevolgd door een informatief gesprek. In deze open gesprekken hebben de partijen nog eens duidelijk hun speerpunten kunnen inbrengen plus aangegeven welke coalitie hun voorkeur heeft. Dit heeft geresulteerd in de drie volgende combinaties; voortzetting van de huidige coalitie, een coalitie van de PVV met de RVP en tot slot een regeerverbond met de partijen RVP, CDA en PvdA. FORZA had aangegeven niet in een coalitie zitting te willen nemen. Haar voorstel was de combinatie RVP, PVV en FORZA.

Zetels

Thijsse geeft uitleg:” Met de uitslag van de afgelopen verkiezingen telt de huidige coalitie veertien zetels. Dit is ruim voldoende voor een stabiele samenwerking. Theoretisch zouden partijen met een totaal van tien zetels al een meerderheid vormen, wat bijvoorbeeld in de combinatie RVP en PVV het geval is, maar deze coalities heb ik buiten beschouwing gelaten. Zij hebben namelijk het risico dat als er één lid van de coalitie ziek is of overstapt naar een oppositiepartij, de noodzakelijke meerderheid verdwijnt.” De informateur vult aan: “Met de voortzetting van de huidige coalitie zijn de partijen ook evenredig verdeeld, met ook drie partijen in de oppositie.” Thijsse over zijn voorstudie: “Uit de verschillende programma’s bleek dat alle zes de partijen het beste voor hebben met de gemeente en haar inwoners. Tachtig procent van de programma’s komt voor een groot deel overeen.”

Informateur

Voorheen waren het de lijsttrekkers die de taak van verkenning op zich namen. De hoofdrollen waren hierbij voorbehouden aan de lijsttrekkers van de grootste partijen. Het is voor het eerst dat de gemeente Rucphen een beroep doet op een informateur. Lijsttrekker van de partij met de meeste zetels, Laura Matthijssen, hierover: “Ik was enigszins verrast door onze verkiezingswinst. Door een informateur in de arm te nemen zit ik er objectiever en meer ontspannen in.” De volgende stap is het advies van de informateur voorleggen aan de fracties. In overleg wordt een formateur aangesteld die de taak heeft in gesprekken met de (voorgestelde) partijen tot een coalitie te komen. Matthijssen over een formatie conform het advies: “Iedere partij heeft toch zijn eigen aandachtspunt. Zo legt de RPV het accent op sport en cultuur terwijl de VVD woningbouw benadrukt. We moeten daar samen een weg in vinden.”

Formatie

Het aantal wethouders per partij en de verdeling van de portefeuilles zijn zaken die bij de formatie pas aan de orde komen. Aan wethouders deze ronde geen gebrek, meerdere leden hebben aangegeven deze functies te willen bekleden, zo tipt Matthijssen. Op 11 mei hoopt politiek Rucphen de formatie rond te hebben, dan staat de benoeming van de wethouders op de agenda van de raadsvergadering. Tot slot geeft de informateur nog een bestuurlijk advies: “Ga positief-kritisch om met moties en amendementen van de oppositie door niet bij voorbaat tegen te zijn omdat een voorstel uit de oppositie komt. Geef ook de oppositie een scoringskans,” waarbij hij de oppositie aanraadt: “Zoek steun bij andere partijen, ook bij de coalitie, zodat jullie voorstellen meer kans maken!”