Ton Vermeesch: 'We houden het nu op vakanties met de auto binnen Europa'
Ton Vermeesch: 'We houden het nu op vakanties met de auto binnen Europa' Foto: Daniël van Overveld

Ton Vermeesch brengt boek uit over reis door regenwoud

Door: Daniël van Overveld Algemeen

RUCPHEN - De 66-jarige Ton Vermeesch uit Rucphen heeft een boek over zijn reis door het oerwoud van Borneo uitgebracht. ‘Dagboek uit Borneo, een onvergetelijke reis door de regenwouden van Borneo’ bevat 130 pagina’s van het dagboek dat hij tijdens zijn maand lange verblijf op het Zuidoost-Aziatisch eiland heeft bijgehouden. “Het is een hele ervaring geweest die ik nooit had willen missen.”

“Al heel mijn leven lang had ik een reis naar Borneo op mijn verlanglijstje staan,” vertelt Ton. “Ik heb ooit eens een boekenserie gekocht van alle ongerepte natuurgebieden van de wereld. Toen was het eigenlijk mijn wens om ze allemaal eens te bezoeken, maar dat is te veel en ga je nooit redden.” Zelf was hij al op een aantal plekken ronde de wereld geweest, maar nog nooit in een regenwoud. “Dat was eigenlijk wel mijn allergrootste wens.” 

Zwaar

Voor Ton en de groep waar hij samen mee reisde, was Borneo zwaarder dan hij voorheen had gedacht. ‘’Borneo is heuvels en bergen, en het regenwoud heeft een enorme hoge luchtvochtigheid. Samen met een hoge temperatuur erbij berg op en berg af gaan, maakte het heel zwaar.’’ Voor de reis naar Borneo had Ton met een groep onder leiding van een oud-commando zijn voorbereiding in de Rucphense bossen. ‘’Maar dat is plat, dus ik heb mijzelf niet kunnen voorbereiden op lopen met een rugzak in hoge bergen met die luchtvochtigheid. Maar we waren met een groepje van zeven man en hebben het allemaal uitgehouden.”

Concept

De reis naar Borneo vond inmiddels 25 jaar geleden plaats en bij terugkomst had hij al een concept klaarliggen voor zijn boek. Toch is het pas dit jaar uitgekomen. “Destijds was het probleem dat als je een boek wilde uitbrengen, je moest zoeken naar een uitgeverij en dan maar hopen dat je er één zou vinden die het zou willen uitgeven. Bovendien moest je er zelf duizend van kopen. Dat was niet zo handig, vandaar dat ik gewacht heb.’’ Tegenwoordig zijn er uitgeverijen die ‘printing on demand’ aanbieden. ‘’Dat betekent dat ze geen duizend boeken op de plank hebben liggen, maar dat als het boek wordt besteld, het meteen kan worden gedrukt.” Het verhaal in zijn boek wordt ondersteund door de vele foto’s die hij tijdens zijn reis heeft gemaakt. ‘’Het was in een tijd dat je nog geen digitale camera’s had, dus moest ik uitkijken met de hoge luchtvochtigheid. Dan had je echt nog die rolletjes die je in busjes moest stoppen, gevuld met rijstkorrels tegen het vocht. Zó heb ik de foto’s mee naar huis genomen.” Sinds deze maand is Ton met pensioen. Hij is niet van plan om nog eens een reis als die naar Borneo te ondernemen. “Ik heb het allemaal meegemaakt en fysiek is het behoorlijk zwaar. We houden het nu op vakanties met de auto binnen Europa.’’ Wel is de kans aanwezig dat hij misschien ooit nog een boek over één van zijn andere reizen schrijft. “Ik vond het zó ontzettend leuk om te doen. Daarnaast heb ik ontzettend veel leuke reacties gekregen van mensen die het hebben gelezen, dus ik heb wel de smaak te pakken.” [n]

Het boek ‘Dagboek uit Borneo, een onvergetelijke reis door de regenwouden van Borneo’ is voor 19,99 euro verkrijgbaar bij uitgeverij Boekscout. Wie een gesigneerde versie wil, kan het boek bestellen via www.vermeesch.nl.