Met vereende krachten worden de tegels aan de Kozijnenhoek gewipt.
Met vereende krachten worden de tegels aan de Kozijnenhoek gewipt. Foto: Corine Roks

NatuurWerkgroep Gemeente Rucphen wipt 2.000 tegels in Rucphen

Door: Corine Roks Algemeen

RUCPHEN - Al fietsend naar de Heemtuin verbaasde Piet van den Berg zich over de zomerkruiden die weelderig groeiden tussen de stoeptegels aan de Kozijnenhoek in Rucphen. Deze tegels vormden een soort vluchtstrook tussen de straat en het fietspad. Inderdaad, vormden. NatuurWerkgroep Gemeente Rucphen wipte vrijdagmorgen deze tegels om plaats te maken voor bijenmengsel.

In totaal werden er op dit tracé zo’n tweeduizend tegels verwijderd. Hiermee heeft de NatuurWerkgroep een mooie bijdrage geleverd aan de teller van het NK Tegelwippen waaraan de Gemeente Rucphen ook dit jaar weer deelneemt. Vorig jaar won de Gemeente Rucphen dit NK met een Gouden stoeptegel als bokaal. De titel moet uiteraard met man en macht verdedigd worden. Het is een wedstrijd in het kader van duurzaamheid waarbij tegels vervangen worden door groen.

NK Tegelwippen

“De tegels zijn behoorlijk zwaar,” aldus Gemma Engelen uit Zegge die deel uitmaakt van het vrijwilligersteam NatuurWerkgroep. Samen met Anton van der Kaag uit Roosendaal heeft zij zich ontfermd over een stuk stoep dat plaats gaat maken voor meerjarig inlands bijenmengsel. Woordvoerder Cees Terpstra geeft uitleg: “De blootgelegde grond wordt ingezaaid met verschillende soorten bloemen die elkaar opvolgen in bloei. Hiervan heeft niet alleen de bij profijt, ook de weggebruiker,” waarbij Cees doelt op de bloemenzee langs het fietspad. “Het idee voor het wippen van deze tegels werd geopperd door collega-vrijwilliger Piet van den Bergh. Vorig jaar hebben we, mede door het NK Tegelwippen, bij de Gemeente Rucphen hiervoor een verzoek ingediend. Het mooie van dit initiatief is dat de tegels worden hergebruikt voor de aanleg van paden in de glastuinbouw. De kapotte tegels komen terecht bij de puinbreker. Het hergebruik is ook weer een idee van een van onze vrijwilligers.” Met een groep van zo’n twaalf vrijwilligers, onder wier twee dames, worden de tegels op deze ochtend verwijderd. Het team komt elke vrijdag bijeen om klussen te klaren. “Zo hebben we onlangs de bewegwijzering van de wandelroutes in de Rucphense bossen voorzien van een nieuw kleurtje en hebben we onze ommetjes opgeknapt,” geeft Cees uitleg.

Oproep

Dat NatuurWerkgroep Rucphen leeft onder de bevolking, bewijst wel de samenstelling van het team. Vrijwilligers uit Roosendaal zijn geen uitzondering. Gepensioneerde Van der Kaag hierover: “Via een oproep in de Bode waarin de NatuurWerkgroep versterking zocht ben ik met de werkgroep in contact gekomen. Ik heb een financiële achtergrond en heb bewust gekozen voor vrijwilligerswerk waarbij je met je handen werkt in de natuur. De oproep kwam als geroepen.” Op de planning staat het natuurbelevingspad bij camping De Posthoorn. Terpstra hierover: “Dit pad hebben we vier jaar geleden in samenwerking met de camping aangelegd. Binnenkort gaan we hier onderhoud plegen waarbij we de Amerikaans vogelkers aanpakken. We noemen deze plant ook wel de Bospest omdat deze gewassen uit de rozenfamilie inlandse soorten verdrijven.” Andere projecten zijn de plaatsing van eekhoornbruggen over de Kozijnenhoek en Gebrande Hoefstraat. Tot slot doet Terpstra een oproep: “Weten lezers nog meer van dit soort locaties waar tegels kunnen worden gewipt, meld dit bij de NatuurWerkgroep via het mailadres info@natuurwerkgroep-rucphen.nl. En mochten mensen hun eigen tuin op de schop nemen, geef dan door hoeveel tegels worden vervangen door groen. Alle verwijderde tegels helpen om de kampioenstitel te behouden.”