Steffy Lazeroms tijdens de halve marathon in de Vlietloop.
Steffy Lazeroms tijdens de halve marathon in de Vlietloop. Foto: Paul van Dongen

AVR’90-atleten succesvol in Vlietloop

Sport en vereniging

RUCPHEN - 27 April, Koningsdag. Voor atleten betekent dat een trip naar Oud Gastel om deel te nemen aan de Vlietloop. Na twee jaar corona mocht dit weer en zo stonden er een 200-tal lopers en loopsters aan de start om 10 km of een halve marathon af te leggen. 

De weersomstandigheden waren een stuk beter dan wat de deelnemers zo vaak bij deze loop tegen komen. Een zwak zonnetje zorgde voor een aangename temperatuur. In het verleden speelde een harde wind de lopers vaak parten op de dijken in het open polderland, maar ook de wind was deze middag matig. Grootste hindernis voor de organisatie waren de wegwerkzaamheden op de Markt, waardoor start en finish verplaatst werden, als gevolg waarvan de afstand voor de halve marathon maar 20,4 km bedroeg en de 10 km 400 meter langer werd. Spijtig voor degenen die een hele goede wedstrijd liepen, want met een scherpe tijd over 20,4 km kom je nu eenmaal niet in bestenlijsten terecht. De uiteindelijke winnaar vond er op zijn manier een oplossing voor. Het was de inmiddels in onze regio bekende loper Ricardo Sint Nicolaas die finishte in 1.08,22, maar na de finishlijn bleef hij onverminderd zijn tempo  aanhouden tot het moment dat de gps op zijn horloge aangaf dat hij 21,1 km had overbrugd.

Matthijs Roks en Mark van den Brand liepen keurig in een groepje van vier. Voor Mark ging het gelijk al vrij snel, maar achter hem was er een te groot gat en dat zou betekenen dat hij alleen kwam te lopen. Ook Matthijs liep een tempo dat hij nog nooit had gelopen op deze afstand, maar hij had deze dag de goede benen en liep in een strak tempo naar een 2e plaats in de categorie Masters 35+ en noteerde 1:15:55. Net als Sint Nicolaas liep ook Matthijs door totdat zijn klok aangaf dat ook hij een volledige halve marathon had afgelegd. En dat ging in 1:18:54, een enorme verbetering van zijn persoonlijke record. Als 3e Master 35+ eindigde Mark van den Brand, die na zijn sterke marathondebuut vorig jaar de lijn opwaarts ook dit jaar verder doortrekt. Na zijn PR op de 10 km in de Halderbergeloop was de 1:17:31 voor 20,4 km weer een heel scherpe tijd. De slotkilometers vielen hem overigens zwaar. Daarna volgde nog een podiumplaats. In oktober liep Chrisje Schrauwen in Eindhoven de halve marathon in 1:34:35. Deze tijd was te verbeteren door een tempo van 4:30 per km te lopen. Helaas ontbraken de km-bordjes op het parcours, maar na 5 km klokte Chrisje 22:38. Wel stond er een bordje bij de 15 km en daar klokte Chrisje tot zijn verrassing 1:04:58 om daarna te finishen in 1:30:07. Die 7 seconden vond Chrisje wel jammer, maar deze tijd was ruim voldoende voor de hoogste plaats op het ereschavot in de categorie masters 65+.  Voor Teun van Uffelen stond de deelname aan de Vlietloop in het teken van de voorbereiding op deelname aan de hele marathon op 4 juni in Spitsbergen (noordelijk eiland van Noorwegen). Met al de nodige kilometers in de benen was het belangrijk om een keer wedstrijd in marathontempo te lopen. Na 1:24:58 kwam hij fris en ontspannen over de finish. Gerard Polak, Robert Peeters en Steffy Lazeroms  zagen in de Vlietloop een goede testloop voor de Roparun waaraan zij met het team van SV Sprundel deelnemen. Robert en Gerard passeerden samen na 1:51:40 de finish en Steffy finishte in 1:55:47.  

Op 7 mei organiseert hun team een loop waarbij de deelnemers samen met een loper van het Roparunteam 2, 4, 6 of 8 km lopen. Het zou mooi zijn als er zaterdag veel rood/blauwe (SV-Sprundel/AVR’90) combinaties door Sprundel lopen!